VÉLŮV BLOG: Smutné příběhy extraligy

Pandemická krize dolehla na všechny. Všem z nás přinese nevyhnutelně nějaké ztráty. Není úplně fér srovnávat komu míň a komu víc. V hokejové extralize jsou ale příběhy, které se přeci jen trochu vymykají.

 

KLADNO – JEDINÁ JISTOTA SEZONY

Pět dní. Tak málo scházelo Kladnu, aby se vyhnulo svému sestupovému osudu. Od prohry ve 52. kole v Litvínově do zmrazení všech hokejových zápasů uteklo skutečně jen tak málo dní. Lze namítat, že Kladno se mohlo svému osudu vyhnout. Že ukolébání se bezpečným náskokem 15 bodů a následná série 11 porážek se těžko obhájí. Kdyby byl navíc v zemi vydán zákaz konání veřejných akcí dřív, byl by obětí jiný tým. České Budějovice, Vsetín, neboli kdokoliv kdo by vyhrál Chance ligu. Jenže druhá nejvyšší soutěž by se stejně nedohrála. Nedozvěděli bychom se, koho postihl neblahý osud, že po tak velkém úsilí se nakonec nedostal do extraligy. Jediná jistota sezony je Kladno a jeho sestup.

ERAT, SKUHRAVÝ A DALŠÍ TICHÁ LOUČENÍ

Každý veterán chce odejít ze scény za podmínek, které si sám určí. Poslední sezona, poslední série, poslední zápas… mnoho zkušených hráčů dopředu ví, kdy nastane okamžik, kdy je to naposledy. Pandemie mnohým tuhle možnost sebrala. Co takový Martin Erat, majitel dvou titulů v Kometě? Hráč, který nastoupil k 881 zápasům v NHL a je ověnčený medailemi z mezinárodní scény? Tušilo se, že tohle play off bude jeho poslední. Fanoušci Komety by mu připravili důstojné loučení, tak jako třeba v případě Leoše Čermáka. Erat se toho určitě dočká v příští sezoně, ale už to nebude s vyvrcholením přímo na ledě.

Nebo Václav Skuhravý v Karlových Varech? Po devíti letech se s Energií konečně dostal do play off, byť jen do předkola. Bylo by to hezké vyvrcholení kariéry, která čítá přes 900 zápasů v extralize a jeden mistrovský titul. Jiří Polanský v Třinci. Málo využívaný v této sezoně, ale pro play off stále ještě potřebný harcovník. I v jeho případě je konec kariéry pravděpodobná varianta. A i v jeho případě nastal konec podle pravidel, se kterými nemohl nic dělat.

ČTYŘI ZÁPASY A DOST

Zažil někdo horší půlrok než sparťanský Marek Kvapil? Jedna z největších hvězd extraligy se zranila hned v prvním kole a vypadla ze sestavy na několik měsíců. Když už se kolem Vánoc rýsoval jeho návrat (odvrátil by vyhazov Uweho Kruppa?), došlo ke zranění v přípravě a k dalším týdnům léčení. Kvapil se vrátil tak akorát, aby byl pro Spartu trumfem z rukávu. Na poslední tři zápasy základní části. Pomalu se rozehrával při menším icetimu tak, aby zesílil a cítil se na ledě dobře. Bohužel pro něj se ale cíl, ke kterému se tak dlouho upínal, rozplynul.

LIBERECKÁ MAŠINA

Těžko se krotilo nadšení v Liberci. Suverén sice dojížděl poslední dva týdny na 80 procent, protože mu už nikdo nemohl sebrat vítězství v základní části, ale se startem čtvrtfinále by určitě začal jeho sebevědomý útok na titul. Úsměvně nejdřív působil povzdech obránce Ronalda Knota, že se mu po letech strádání na Slavii a v Chomutově konečně podařilo dostat se do play off. „Co se tak asi teď může stát?“ Brzy poznal mrazivou realitu. Liberec svůj tah na titul ani nezačne. Platí to samozřejmě i pro další aspiranty. Třinec, Sparta, Mladá Boleslav a vlastně úplně kdokoliv, kdo se dostal do play off, měl šanci. Tolik měsíců dřiny pro nic. Na nového šampióna si budeme muset počkat nejméně rok. Do té doby nezbývá doufat, že bude dost času na to, aby se nová sezona vůbec připravila.

Autor: Jan Velart / hokejová redakce O2 TV Sport

 

Související článek Máme pro vás pár tipů, jak využít dny v karanténě
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru