Rychlá mobilní data si můžete i díky O2 užívat v dalším úseku pražského metra

Na trase pražského metra C můžete nově využívat rychlá mobilní data v pilotním úseku od Roztyl až po Nádraží Holešovice. Spolu s ostatními operátory jsme totiž 30. září spustili část mezi stanicemi Muzeum a Nádraží Holešovice. Využívat mobilní služby poslední generace tak můžete už celkem v 16 stanicích a přilehlých tunelech na trasách A a C.

V následujících týdnech budeme společně s ostatními operátory technologii ještě odlaďovat podle aktuálního provozu. Naší společnou snahou je nyní dostat rychlá mobilní data i do dalších částí pražského metra.

Do konce března 2020 se signálu ve standardu 4G dočkají cestující také v dalších 16 stanicích na frekventovaných úsecích v centru Prahy: v 6 stanicích na trase A mezi Muzeem a Dejvickou a na trase B mezi Smíchovským nádražím a Palmovkou. Do konce prvního čtvrtletí příštího roku se tak standard 4G rozšíří do celkem 20 stanic metra. Už brzy tak budete moc využívat vysokorychlostní síť LTE v celkem 32 stanicích metra a přilehlých tunelech, což je více než polovina celého rozsahu pražské podzemní dráhy.

Co se za zavedením signálu do metra skrývá? Pokrývání není nic snadného. Na projektu spolupracuje celá řada subjektů, technici se pohybují v neznámém terénu a práce ve veřejných částech stanic a tunelech metra mohou probíhat pouze během přepravní výluky, tedy 2,5 hodiny v noci.


Fakta a čísla:

Pražské metro denně přepraví až 1,7 milionů cestujících na 3 trasách o celkové délce 65,2 km. Celkový počet stanic je 61.

Všechny mobilní služby – hlas, textové zprávy i data – budou dostupné pro zákazníky všech mobilních operátorů včetně virtuálních.

Práce mohou probíhat pouze během pracovního týdne, 2,5 hodiny v noci během odstávky.

2 měsíce zabere pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech

Až 10 000 000 korun stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi.

Celkové náklady se odhadují na půl miliardy korun.

 

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek V Kolíně spouštíme mobilní síť s rychlostí 5G
Nahoru