V Kolíně spouštíme mobilní síť s rychlostí 5G

Připravujeme se na příchod sítí páté generace. Jako první v České republice jsme celý Kolín pokryli ultrarychlým mobilním internetem. Technologie umožnuje datové přenosy s teoretickými rychlostmi až gigabit za vteřinu – to je desetinásobně více, než umožňuje běžná síť 4G LTE, kterou síť O2 pokrývá zbytek republiky. Telefony s podporou této technologie od nás navíc zákazníci O2 dostanou se slevou 5 tisíc korun.

V Kolíně si tak můžete v reálných podmínkách vyzkoušet rychlost mobilních dat, jaká bude běžně dostupná v 5G sítích, a to už dnes, kdy se skutečné 5G pokrytí omezuje jen na pár pilotních instalací ve světě.


Telefony s podporou této technologie můžete mít se slevou 5 tisíc korun

Teď se na to podíváme trochu více technicky – vyšších rychlostí je možné dosahovat díky spojení několika frekvenčních pásem a jejich doplněním o technologie 4×4 MIMO a 256QAM. Pro to, abyste si v Kolíně mohli nejrychlejší připojení vyzkoušet, potřebujete mobilní telefon s podporou LTE kategorie 16 a vyšší, což splňují například nejnovější modely značky Samsung. „Na kolínských prodejnách jsme proto připravili speciální nabídku, abychom místním obyvatelům novou technologii co nejlépe zpřístupnili – modely z řady Samsung GALAXY S9 nabídneme se slevou pět tisíc korun,“ podotýká ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

Bezdrátový internet na doma nově s rychlostmi až 250 Mb/s

Mobilní síť můžete využít nejen v mobilních zařízeních, ale také pro pevné připojení domácností a firem tam, kde není dostatečně rychlé tradiční kabelové připojení. Od poloviny loňského listopadu navíc nabízíme novou generaci bezdrátového internetu na speciálně vyhrazené frekvenci. Tuto technologii využívají již stovky zákazníků napříč republikou a nyní nově nabízíme také tarif s rychlostmi až 250/25 Mbit/s, které byly doposud dostupné jen pomocí kabelového připojení.

O krok blíž k 5G

Nejrychlejší síť budujeme v O2 společně s firmou CETIN a s předními světovými dodavateli.​ Zkušenosti z reálného provozu pomohou při rozvoji celoplošného pokrytí sítí páté generace poté, co proběhne aukce potřebných frekvenčních pásem a na trhu se objeví zařízení s podporou této technologie. Vlastnosti sítí 5G umožní kromě velmi rychlých mobilních dat také masivní rozvoj internetu věcí a s tím spojené rozšiřování řešení pro automatizaci výroby, chytrých měst a domácností. Nová generace mobilního internetu tak najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, průmyslu a řízení výrobních procesů, sportu, ale také v oblasti zdravotnictví.

 

 

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek O2 patří mezi nejlepší tuzemské zaměstnavatele, rozhodli studenti
Nahoru