Aplikace Filmborn je hit. Udělá z iPhonu klasický fotoaparát

Smartphonům se často vyčítá, že degradují fotografování. Chytré telefony totiž v současné době odsunuly klasické a i digitální fotoaparáty do pozadí. Kvalita jejich fotoaparátů ale stále naráží na limity tenkých těl přístrojů, do kterých se prostě slušná optika nevejde. Přestože kvalita snímků ze špičkových smartphonů je dnes již opravdu vysoká, tak klasický fotoaparát nenahradí.

Aplikace Filmborn se to snaží změnit. A to docela úspěšně. Nadšeni z ní jsou nejenom uživatelé, ale i profesionálové, kteří jinak stále používají klasické fotoaparáty. Stejně tak si aplikace vysloužila ocenění mnoha odborných publikací. Třeba známý portál Cult of Mac vyhlásil
Za aplikací Filmborn stojí společnost Mastin Labs. Prapůvodní myšlenkou bylo vytvoření mostu mezi klasickou fotografií na film a moderní digitální podobou fotografování. Zjednodušeně řečeno, Filmborn umožní pořizovat fotografie smartphonem, které ovšem vypadají, jako kdybyste je pořídili klasickými analogovými fotoaparáty.

Aplikace nabízí tři sety, které umožňují pořídit snímky ve stylu kinofilmů Kodak (P 160, P 400 a P 800), Fuji (160NS, 400H a 800Z) nebo Ilford (Pan-F, HPS a D 3200). Pokud vám to přijde zbytečné a focení s kinofilmem vás již minulo, tak vězte, že jednotlivé filmy dávaly různé výsledky. A to nejenom mezi značkami, ale i v rámci jednotlivých značek.

Filmborn: Camera Shop from Filmborn on Vimeo.

Každý ze setů lze dále upravovat a pro začátečníky nechybí šikovná nápověda, jak pořídit co nejlepší fotografie. Aplikace nabízí širokou možnost manuálního nastavení. Snímky lze pořizovat v různých poměrech stran nebo lze zvolit různou ohniskovou vzdálenost. Tři nastavení je možné uložit pro snadné pořizování dalších fotografií.

Aplikace obsahuje i editor pro již pořízené snímky, upravovat lze i vícero snímků najednou. Dále aplikace nabízí „temnou komoru“, kde lze snímky dále upravovat. Aplikace Filmborn dokáže vytvářet opravdu zajímavé snímky, nás nadchla stejně jako jiné uživatele a profesionály. Má to ale jeden háček.

Aplikace Filmborn je totiž dostupná jen pro iPhony, kde si ji z aplikačního portálu Applu můžete stáhnout zdarma. Respektive, základní aplikace je zdarma, ale můžete si dokupovat další funkce. Balíčky nejsou drahé, stojí od 50 do sto korun. Ovšem už základní bezplatná verze postačí k plnohodnotné náhradě základního fotoaparátu iPhonu.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Aplikace Filmborn je hit. Udělá z iPhonu klasický fotoaparát
Nahoru