Prisma – znáte z Facebooku a budete chtít zkusit

Také jste si všimli na sociálních sítích fotek, které vypadají, jako by byly kreslené? Pokud ano, tak vám prozradíme, že za to může nová aplikace Prisma, která se velmi rychle stala celosvětovým hitem. A pokud jste zatím žádnou fotku upravenou v Prismě neviděli, tak tady je máte.

Prisma je na světě teprve pár týdnů, ale už je to velký hit. Autoři uvádějí, že mají denně milion uživatelů, což je opravdu velké číslo. Počet stažení aplikace pak bude ještě mnohonásobně vyšší. A pozor, donedávna byla Prisma jen pro iPhone, nyní ji ale konečně můžete mít i na svém telefonu s Androidem.

Důvod uvádění počtu denních uživatelů u foto aplikace je prostý, speciální filtry nevytváří program ve vašem smartphonu, jak je tomu obvykle u jiných aplikací pro úpravu fotek. U Prismy vše probíhá na serverech autorů a to proto že je nutné použít velmi komplikovaný algoritmus, který využívá neuronové sítě. Použité filtry tak nejsou pevně dané, ale analyzují každou konkrétní fotografii a tudíž se jeden a ten samý filtr na různých fotografiích projeví rozdílně. Zní to složitě, a tak asi nejvíc řeknou přiložené fotografie.

Postup vytvoření upravené fotografie je prostý. Stačí si v aplikaci otevřít už dříve pořízenou fotografii nebo si můžete fotografii pořídit přímo z aplikace. Pracuje se s čtvercovým formátem, fotku si můžete libovolně oříznout a natočit. Následně si vyberete styl, do kterého chcete fotku upravit a nakonec si nastavíte tahem prstu jeho intenzitu.

Výsledný obrázek nepadne na displej okamžitě, tím, že finální úpravu provádí server v cloudu, musíte pár sekund počkat. S tím souvisí nutné připojení k internetu a to buď přes wi-fi nebo mobilní sítě. Zatím je dostupných 20 filtrů, podle autorů jich během léta přibude dalších deset až dvacet. Stejně tak se do konce léta dočkají i majitelé smartphonů s Androidem.

Filtry v Prismě jsou inspirované slavnými malíři nebo uměleckými díly. Výsledkem jsou tak vykreslené fotografie, které úpravu filtrem nezapřou ani při použití velmi slabé úrovně. Filtry jsou nápadité, ale na druhou příliš často je použít nelze, protože je to prostě příliš výrazná úprava. Musíme podotknout, že Prisma rozhodně není jediná aplikace, která umí podobný typ „malovacích“ filtrů. Různé počítačové programy je umí už mnoho let a leckteré aplikace do mobilů taktéž.

Zajímavostí Prismy je použití stylu slavných malířů a jejich konkrétních maleb, v tom je aplikace výjimečná. Zpracování je výborné, ale známé pravidlo, že s dobrým se má šetřit, zde platí dvojnásob. Na populárním instagramu se můžete inspirovat, upravených fotek z Prismy tam jsou za pár týdnů už statisíce.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Aplikace Filmborn je hit. Udělá z iPhonu klasický fotoaparát
Nahoru