Než vyrazíte na dovolenou, tohle si musíte do smartphonu nahrát

Ať už jedete na Lipno nebo se potápět na druhou stranu světa, mnoho aplikací ve vašem smartphonu vám dovolenou ulehčí a zpříjemní.

Mobil na dovolené už je dnes samozřejmost. O tom, co si vzít s mobilem sebou, si povíme příště, dnes se podíváme na to, co by vám v telefonu nemělo chybět za aplikace.

Především samozřejmě záleží, jestli jedete na kole po Česku a nebo budete cestovat po jihoamerické džungli. V druhém případě neoceníte turistické mapy Česka a v tom prvním vám bude k ničemu průvodce po pralesech. Přesto je ale několik aplikací, které se vám budou hodit tam i tam.

Začneme s počasím. Dobrá předpověď počasí vám pomůže dovolenou dobře naplánovat. Když budete vědět, že odpoledne bude pršet, tak si program naplánujete tak, abyste zbytečně někde nezmokli. Předpověď počasí má v rámci widgetu ve svém smartphonu každý. S Androidem, iOS nebo mobilními Windows. Pokud ho náhodou nemáte, tak si ho stačí nastavit. Sice existuje hodně podrobnějších aplikací, třeba i s vlnami, přílivem a kdo ví čím ještě, ale základní počasí postačí. Je univerzální, když si do něj zadáte konkrétní lokace, tak vám vyhledá předpověď i pro docela malé regiony. Což je důležité, protože když prší v Pardubicích, tak v Hradci nemusí.

Pokračujeme malým trikem. Pokud používáte ve smartphonu mail od Googlu, tak si na něj přepošlete (nebo dejte do kopie) všechny jízdenky, letenky, nebo poukazy na ubytování. Google je totiž chytrý a umí maily strojově číst. Takže pak dokáže přidat automaticky do kalendáře upozornění na cestu, a dokáže to přidat třeba i do Google map. Potom například na mapě Benátek uvidíte svůj hotel včetně data, kdy v něm budete. Praktická, která usnadní cestování.

Když už jsme u Googlu, musíme doporučit právě jeho mapy. Především pokud pojedete někam autem, tak oceníte skvělé zobrazení dopravní situace. Když se silnice ucpe, Google mapy to okamžitě vědí. A když se necháte navigovat, tak rychle najdou objízdnou trasu. Podmínkou jsou ale puštěná data. Pro samotnou navigaci ale Google už delší dobu umožňuje stáhnutí potřebných oblastí do smartphonu a jejich použití offline. K mapám Google doporučujeme řidičům i aplikaci Waze, která upozorňuje na dopravní omezení. Ta se ale promítají i do Google map.

V rámci tuzemské turistiky pak doporučujeme mapy Seznamu, které mají výborné turistické podklady. V případě navigace je velké množství variant, záleží na operačním systému, pak jestli chcete platit nebo ne a tak dále. Vyzkoušejte si je určitě ještě před dovolenou. Fungovat bude (alespoň v rámci Evropy) většina aplikací, ale u některých vám třeba nemusí vyhovovat ovládání. Jelikož je to velmi široká skupina aplikací s celoročním využitím, podíváme se na ně v nejbližší době taktéž podrobněji.

Pokud jedete mimo Evropu, nebo alespoň třeba do Evropy východní, tak si na mobilu připravte widget s duálními hodinami. Bez problémů vám ukáží aktuální čas na místě a v Česku nebo kdekoliv jinde podle potřeby. Že je v Řecku o hodinu víc a v Británii o hodinu méně, to si snadno spočtete sami, ale u exotičtějších destinací to ušetří hodně zmatků, kolik právě doopravdy je. Třeba v USA je rozdíl mezi východním a západním pobřežím tři hodiny a taková Havaj je ještě o další tři hodiny jinde. A to nemluvíme o Asii, kde nezáleží na poloze, ale na konkrétní zemi. Takže třeba v Asii mají mnohé sousedící státy jiný čas.

Pokud letíte nebo jedete vlakem, najděte si aplikaci dopravce, většina ho má. Najdete v ní letové nebo jízdní řády a třeba i kontakty na infolinky. V zahraničí se vám pak bude hodit i aplikace s mapou místní MHD. Najděte si a uložte si číslo na český konzulát v dané zemi kam cestujete. Snad ho nebudete potřebovat, ale hodit se může. Stejně tak si zkontrolujte, zda máte aktuální telefonní seznam. Nejlépe si pár nejdůležitějších čísel někam opište, stát se může cokoliv, někdo vám mobil ukradne a nebo se prostě vymaže. Stát se to může a je lepší být připravený než překvapený. Určitě pak nezapomeňte nainstalovat překladač, určitě se bude hodit (doporučujeme ten od Googlu, ale existují i různé offline překladače). Ten od Googlu umí v mnoha jazycích už překládat i z pouhé fotografie.

Pokud nejedete s cestovkou ale své plány budete měnit až na místě, zkuste si stáhnout průvodce. Pro většinu turistických míst určitě nějaký najdete, ač asi ne vždy v češtině. Pro vyhledání základních informací se ale hodit jistě bude. Pro vyhledání hotelů, letenek nebo autopůjčoven existuje hodně možností. Zkuste třeba aplikaci Kayak, Hotels.com nebo Booking.com. Případně, pokud raději bydlíte v soukromí, aplikaci Airbnb.

A na závěr, před cestou si zkontrolujte, jestli máte dostatek paměti v přístroji nebo na kartě, pokud ji telefon podporuje. Pokud ne, udělejte si pořádek, ať máte prostor na fotky či videa nebo pro nové aplikace, které si můžete samozřejmě stáhnout kdekoliv s internetovým připojením.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Připravte mobil na dovolenou. Ušetříte si starosti i peníze
Nahoru