Elektronická evidence tržeb prošla v parlamentu prvním čtením

Připravovaný zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Ta odmítla návrhy na zamítnutí zákona i na jeho vrácení k přepracování a tak zákon postupuje do druhého čtení.

Páteční jednání poslanců kvůli elektronické evidenci tržeb trvalo celkem šest hodin, koalici se nakonec návrh zákona podařilo prosadit do druhého čtení. Ministr financí Andrej Babiš, který za přípravou EET stojí, se snažil získat pro zákon podporu mimo jiné i tím, že prezentoval zvětšené kopie účtenek, které dokládají, jaké údaje na účtence dostane zákazník a které údaje se dostanou k úřadům. Tím se snažil ukázat, že účtenky nebudou obsahovat citlivé údaje.

Ke druhému čtení by mělo dojít na podzim letošního roku. Teprve během něj lze očekávat zvýšené snahy opozice zamezit přijetí zákona i za cenu obstrukcí. Ani první čtení se ovšem neobešlo bez bouřlivé debaty. Opozice totiž EET kritizuje jako neopodstatněnou byrokratickou zátěž. Šéf poslanců TOP09 Miroslav Kalousek připomněl, že krácení daní v maloobchodě, kterého se EET týká, představuje pouze asi 5 % z celkových daňových úniků v České republice. Podle něj by se tak stát měl zaměřit především na řešení větších daňových úniků.

Koaliční vláda si od zavedení elektronické evidence tržeb slibuje zvýšení výběru daní asi o 10 – 12 miliard korun ročně a to především díky zvýšení výběru DPH. EET se má v první fázi týkat restaurací a hotelů, postupně by však měla týkat celkem asi 600 000 subjektů od obchodníků, přes řemeslníky až po poskytovatele služeb.

 

S námi vám žádná důležitá informace o e-tržbách neuteče

Informace o plánovaném systému elektronické evidence tržeb (e-tržeb) najdete na Modrém blogu na jednom místě. Pokud o žádnou důležitou informaci nechcete přijít, nechte nám na sebe e-mail a my Vám o všech důležitých novinkách dáme vědět.

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek EET a off-line režim: Kdy se vás (ne)týká
Nahoru