Vláda odsouhlasila elektronickou evidenci tržeb

Vláda odsouhlasila zavedení elektronické evidence tržeb (EET), která má začít platit v první polovině roku 2016. Návrh nyní projednají poslanci. Vládní koalice má ve Sněmovně většinu, pravicová opozice ale chce schvalování blokovat.

EET se má v první fázi vztahovat na stravovací a ubytovací služby, později by se měla přidat i oblast maloobchodu a velkoobchodu. Týkat se má všech podnikatelů, kteří přijímají platby v hotovosti, platební kartou, šekem nebo stravenkami.

EET bude možné provozovat na běžných zařízeních, ke kterým si budou podnikatelé muset pořídit software pro odesílání požadovaných dat . Úřad odhaduje, že drobného živnostníka přijde pokladna – pokud ji ještě nemá – na maximálně několik tisíc korun včetně připojení, postačí také chytrý telefon nebo tablet a tiskárna. Krajní sankcí pro podnikatele, kteří nezačnou odesílat data finanční správě, může být po případných pokutách uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti do doby zjednání nápravy.

Jako kompenzaci vyšších nákladů navrhuje ministerstvo jednorázovou daňovou slevu ve výši 5 000 korun. Mohly by ji využít jen podnikající fyzické osoby v prvním roce, kdy jim nová povinnost vznikne. Další kompenzací má být snížení daně z přidané hodnoty (DPH) v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent s výjimkou alkoholu, tabákových výrobků a doplňkového sortimentu.

V původním návrhu počítalo ministerstvo s tím, že spotřebitelé si budou muset povinně převzít účtenku. Případnou sankci ale neřešilo. Z novější verze návrhu tuto povinnost odstranilo. Přímo do zákona se naopak dostala úprava takzvané účtenkové loterie.

S námi vám žádná důležitá informace o e-tržbách neuteče

Informace o plánovaném systému elektronické evidence tržeb (e-tržeb) najdete na Modrém blogu na jednom místě. Pokud o žádnou důležitou informaci nechcete přijít, nechte nám na sebe e-mail a my Vám o všech důležitých novinkách dáme vědět.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek EET a off-line režim: Kdy se vás (ne)týká
Nahoru