Závod v Indii, komentátor v Anglii, grafik v Brně, a přitom televizní přenos z Prahy?

Představujeme tzv. remote přenos, budoucnost televizní přenosové techniky

UCI Mountain Bike Eliminator 2022 – to jsou rychlá horská kola v městském terénu na jedenácti netradičních lokalitách po celém světě, namátkou SAE, Turecko nebo Indonésie. My jsme nahlédli pod pokličku přímého přenosu závodu v exotickém Lehu, v Indii.

Cyklistické klání mužů i žen se odehrávalo pod špičkami majestátní Himaláje v nadmořské výšce více než 3 500 metrů nad mořem, takže o úchvatné scenérie nebyla nouze.

Remote v akci

Jak dostat přenosový nákladní vůz s veškerou technikou, kabeláží a minimálně deseti techniky do Indie? Řešením je tzv. remote neboli vzdálený televizní přenos. Jednoduše řečeno, přenosová technika není fyzicky v dosahu televizních kamer, ale třeba na druhém konci světa. V našem případě to bylo přesně 5 300 km daleko. Jak to vypadalo v praxi? Do indického Lehu odjel pouze jediný technik O2, který má na místě RPS enkodér. Na něj se připojilo šest kamer od místní produkce.

Signál z kamer je následně zakódován a přenášen přes datovou síť s rychlostí minimálně 100 Mbps. V pražském studiu společnosti O2 TV Production v O2 Aréně je signál dekódován na RPS dekodéru a jednotlivé výstupy kamer jsou propojeny přes matici do režie, EVS serveru a dalších potřebných zařízení. Grafika i komentář má také vlastní remote cestou. Grafik se totiž nacházel v Brně a komentátor závodu v Londýně.

Indické město Leh, ve výšce 3 500 m n.m.

Vše se poté sestříhá naživo v režii a posílá na řadu světových destinací (televize, Facebook a YouTube stránky) v různých kvalitách dle požadavku klientů. Celkové zpoždění mezi lokací eventu a odesláním hotového signálu je v řádu několika vteřin. Divák má pak následné zpoždění do 30 vteřin, což je dáno jeho konektivitou (mobilní, pevná, veřejná Wi-Fi apod.) a typem média, na kterém závody sleduje.

Produkce remote přenosů je budoucností televizní přenosové techniky. Na vybraná sportovní utkání je totiž ideálním technickým řešením. Odpadá velké cestování celého týmu, zařizování letenek, ubytování a šetří se tak cenný čas, peníze i příroda, díky snížení uhlíkové stopy, říká Rosťa Suslo, šéf O2 TV Production, jež je pravděpodobně jedinou firmou ve střední Evropě, která v současné době tyto televizní přenosy z celého světa realizuje.

„Remote přenosem může produkce ušetřit minimálně 50 % nákladů spojených s televizní produkcí, dodává Suslo. O remote přenosech v televizní produkci dnešního globálního světa zcela jistě ještě uslyšíme.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek O2 úspěšně otestovalo jako první operátor v Česku technologii RedCap ve své 5G mobilní síti. Zásadní bude zejména pro průmyslové využití a oblast internetu věcí
Nahoru