Dávají smartphonům výkon. Jak je to s vývojem procesorů?

Moderní smartphone je plný různých součástek. Většina jich má specifické úkoly, ale je zde jedna, která má zásadní vliv na výkon celého přístroje a zároveň určuje část jeho parametrů. Je to součástka doslova královská a jmenuje se procesor. To je polovodičový prvek, který obsahuje stovky milionů až miliardy jednotlivých tranzistorů.

Přestože to není jediný parametr, který udává vyspělost a výkon procesoru, tak právě hustota tranzistorů je velmi důležitá. Není to totiž tak, že by si výrobce procesorů jen tak řekl, že ten jich bude mít takový počet a ten druhý třeba desetinásobný. Respektive možné to je a běžně se to děje, ale nikoliv v přímém porovnání současných procesorů pro smartphony. Vyšší počet tranzistorů totiž vyžaduje modernější výrobní proces a ten musí existovat.

Tak malý a přitom tak nahuštěný

Samotný procesor ve smartphonech je velmi malý, zhruba jako nehet u palce. Takže aby se na tuto malou plochu vešlo víc tranzistorů, musí být menší. Pokud ne, tak by se velikost procesoru výrazně zvětšila a mělo by to i zásadní vliv na jeho spotřebu. A velký mobil s velkou spotřebou nikdo nechce.

Pro představu, ty aktuálně nejvýkonnější a nejmodernější mobilní procesory na trhu mají hustotu od 125 do 150 milionů tranzistorů na čtverečním milimetru. To je neuvěřitelné číslo, ale běžně se neuvádí, spíš se setkáte s generačním určením procesoru podle výrobního procesu, kterým je vyráběný. Ty aktuálně nejlepší využívají 5nm výrobní proces, v laciných smartphonech se ještě (i když už jen výjimečně) objevují čipy vyráběné 28nm technologií.

Pro zajímavost, uvedené výrobní technologie, tedy 5 a 28 nm, od sebe konstrukčně dělí zhruba 10 let. V roce 2022 přijdou na trh první čipy vyráběné 3nm technologií a za další dva roky by se měly objevit čipy vyráběné 2nm technologií. Ale zůstaňme v přítomnosti a dejme si příklad.

Za pět let se toho hodně změnilo

V roce 2016 byl vrcholným mobilním procesorem pro telefony s Androidem Qualcomm Snapdragon 820, aktuálně je to procesor stejného výrobce s označením Snapdragon 888. Oba patří do nejlepších a nejdražších modelů své doby. Rozdíl pět let se nezdá příliš velký, ale v rámci vývoje mobilních procesorů to jsou prakticky tři generace.

Snapdragon 820 byl vyráběný 14nm výrobní technologií, aktuální Snapdragon 888 využívá 5nm proces. V praxi to představuje obrovský rozdíl, v syntetických výkonových testech je ten současný zhruba třikrát výkonnější než pět let starý high-tech procesor. Rozdíl je dokonce tak výrazný, že výkonnější než Snapdragon 820 jsou dnes procesory v telefonech za 5 000 korun.

Procesor určuje i rozlišení fotoaparátu

Ano, tak velký vliv na výkon a zároveň i na spotřebu vývoj procesorů. Ale samozřejmě je to zjednodušené, podstatné jsou i další parametry. Záleží na samotném designu čipů, počtu jader, koprocesorech a dalších vlastnostech. Může to být třeba integrovaný 5G modem, nebo maxima některých parametrů.

Současný mobilní procesor totiž určuje i takové parametry, jako je maximální rozlišení displeje nebo rozlišení fotoaparátů. Pokud tak chce výrobce smartphone s 108Mpix hlavním fotoaparátem, tak musí při návrhu počítat jen s vybranými procesory. Ač by jinak s ohledem na zařazení telefonu mohl použít procesor levnější a slabší.

Příště vás provedeme aktuálními procesory, které si můžete v současných smartphonech pořídit.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek O2 úspěšně otestovalo jako první operátor v Česku technologii RedCap ve své 5G mobilní síti. Zásadní bude zejména pro průmyslové využití a oblast internetu věcí
Nahoru