Cesta do pravěku. Internet v plenkách, spuštění GPRS a legendární Nokia 3310

Nedáte bez něj ani ránu. Je vám pořád nablízku. Neustále ho kontrolujete. Řeč není o vašem partnerovi, ale o chytrém telefonu. Dokážete si bez něj představit pracovní a volný čas? Tak to zkuste. Čeká nás cesta do pravěku.

Čtvrtá průmyslová revoluce je realitou a technicky díky ní pěkně kvaltujeme. Nastupují sítě páté generace (5G) a zdá se, že chytré a napojené na internet bude úplně všechno. Kvůli tomu, aby se pro rychlejší mobilní sítě uvolnil prostor, chystají operátoři vypínání 3G. Proto analyzují, jaké staré modely (2G i 3G) jejich zákazníci stále využívají. Překvapivě jsou ale v chodu i mnohem starší vykopávky. Posuňme se do roku 2000, kdy byla spuštěna technologie GPRS.

GPRS a internet v plenkách

Mobilní datová síť General Packet Radio Service (GPRS) se v komerčním provozu objevila kolem roku 2000. V té době byl internet pořád ještě v plenkách. Jednalo se o součást digitálního mobilního standardu GSM. GPRS se někdy označuje za síť 2.5. generace.

Na svou dobu měl tento standard zajímavé parametry – download až 114 kbit/s a upload 20kbit/s. Připomeňme, že internet v té době nebyl v mobilních telefonech samozřejmostí a uživatelé parametry, jako je rychlost či kapacita, moc nesledovali.  Zrychlení přišlo později se sítí EDGE. Opravdovou revolucí bylo ale až spuštění 3G a 4G. Faktem je, že dnes už je síť GPRS kvůli své rychlosti prakticky nevyužitelná.

Faktem je, že GPRS přinesla výrazné snížení ceny za přenos dat pomocí mobilních telefonů. S jakým telefonem jste v roce 2000 udělali „parádu“?

Nokia 3310 a kolem 136 milionů prodaných kusů

Mezi top telefony tehdy patřila Nokia 3310. Tento model byl představený v září 2000. Z dnešního pohledu je neuvěřitelné, že na trhu vydržel až do roku 2004.

Dobová reklama

Uživatelé si oproti předchozí 3210 mohli užívat například rychlejší displej. Telefon měl rozměry 113 × 48 × 22 mm a jeho hmotnost bez SIM karty byla 133 g. Tenhle legendární mobil drží jedno velké prvenství. Po celém světe se jej prodalo kolem 136 milionů kusů. Překonává tak i pozdější iPhony a Samsungy.

Siemens C35i

Mezi tehdy oblíbené mobily patřil i Siemens C35i. Svou novou řadu 35 představil Siemens na konci března roku 2000. Dnes se vám jeho displej může zdát malý. Ve své době se ale jednalo o naprostou špičku. Byl grafický a dokázal zobrazit až 5 řádků. No, nekupte to.

Dobová reklama

Jeho výbava byla na tu dobu úchvatná. Do paměti se k ložení vešlo až 100 kontaktů, a to už bylo něco. Zaujalo i tehdy ne vůbec běžné propojení s počítačem přes USB kabel.

 

 

 

 

 

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Cesta do pravěku. Hitovky v kapse díky prvnímu telefonu s MP3
Nahoru