Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?

Je váš telefon z Číny? Dost možná ano, ale taky to může být úplně jinak. Jedna věc je výroba, druhá vývoj. A pak také záleží, kdo je ten výrobce. Čína v segmentu elektroniky hraje prim, ale nemusí to tak být navždy.

Před dvaceti lety, ještě v éře obyčejných mobilů, jste dost pravděpodobně měli svůj telefon vyrobený v Evropě. Své výrobní závody měla v Evropě Nokia, jasný lídr trhu a také Siemens. To byl také významný výrobce, který však z mobilů zmizel ještě před nástupem smartphonů. Výrobní linky byly v Německu, Finsku, Maďarsku nebo Rumunsku. A dokonce i v Česku, na Kladně vyráběly Sagemy a v Pardubicích Panasoniky.

Asie hraje ve výrobě prim

Dnes se v Evropě smartphony nevyrábí, elektronika obvykle pochází z Asie a převážně z Číny. Ale nikoliv výhradně. Ale nejprve se podívejme, jak se takový smartphone vyrábí. Totiž jen málokterý výrobce zvládá výrobu všech částí sám, vlastně to dokáže asi jen Samsung. Takže jedna věc je montáž a druhá věc jsou součástky, z kterých je telefon složený. Kryty a rámy se lisují nebo soustruží a to ve fabrice, kde se mobily kompletují, příliš často nedělá. A také se tam nedělají drobné součástky, nemluvě o procesorech.

Finální montáž telefonů tak můžete udělat třeba ve vašem městě. Asi se to s logistických a dalších důvodů nestane, ale stačí k tomu velká hala a několik linek, které obsahují stroje, které jsou u většiny výrobců skoro stejné. Jednotlivé jsou pak obvykle od stejného výrobce, jehož jméno je laické veřejnosti neznámé. Velká část produkce probíhá automaticky, nejdůležitějšími pracovníky jsou softwaroví inženýři a operátoři strojů. Lidská ruka obvykle jen telefon balí a doplňuje součástky do strojů, ale už existují i zcela automatické linky.

Čína je světovou jedničkou

Takže výrobní linka sice může stát kdekoliv, ale potřebuje součástky. A ty se v drtivé míře vyrábí v Asii, především v Číně. A proto je i většina montoven smartphonů právě v Číně. Což platí například pro iPhony, ale zajímavostí je, že výrobu zajišťují převážně tchajwanské společnosti jako je Pegatron nebo Foxconn. A Tchaj-wan je i domovem pro hlavního světového výrobce procesorů TSMC. A tak dále, smartphone je prostě globální produkt, který může být smontovaný kdekoliv, ale součástky pochází obvykle z Asie.

V Evropě dnes s velkých značek má v omezené míře výrobu jen HMD, tedy firma, která dělala smartphony Nokia, ale dnes pokračuje už pod svojí značkou. To však neznamená, že právě váš mobil HMD nebo Nokia je vyrobený v Evropě. Většina produkce bude stejně nejspíš z Číny. Navíc to často ani nemusí být na výrobku či jeho obalu uvedeno, oblíbené jsou nápisy jako Designed in USA a podobně. Které však o původu moc neříkají.

Třeba zmíněné iPhony na evropském trhu jsou převážně smontované v Číně, část produktů pak může pocházet z Indie. A mezi dodavateli Applu jsou firmy z celého světa a to i z Česka. Naopak Samsung už v Číně několik let vůbec nevyrábí, pouze vybrané laciné modely si nechává vyrábět na zakázku u čínských společností. Jsou to však modely, které se do Evropy nedováží. Samsung primárně pro Evropu vyrábí ve Vietnamu, ale má i závody doma v Koreji, kde si vyrábí třeba některé procesory, nebo jinde po světě.

Čínské značky, což jsou z těch velkých: Oppo, Vivo, Realme, OnePlus, Xiaomi, Poco, Honor, Huawei, nebo Motorola, vyrábí především doma v Číně. Ale mají závody i jinde, nejčastěji v Indii, ale například Oppo má výrobní linky i v Turecku. Vyrábí i v Indonésii, Thajsku, Malajsii a v dalších zemích. Produkce pro Evropu však v drtivé většině pochází z Číny. Ostatně výrobu či přesněji montáž v zahraničí firmy často dělají kvůli celním a daňovým záležitostem, což je právě případ Indie. Ale nejen proto, i čínské značky sledují geopolitickou situaci a chtějí výrobu diverzifikovat. Nikdy nevíte, co se stane a jaké restrikce se mohou objevit.

Váš mobil asi bude made in China

Z Číny pochází i drtivá většina přístrojů menších značek. Ty obvykle ani vlastní výrobu či montáž nemají, obvykle si nechávají mobily vyrábět na zakázku, nejčastěji si vyberou u specializovaných firem z katalogu, určí možné úpravy a specifikace a dodají vlastní design a logo. V Číně se vyrábí i většina příslušenství. U výrobků z Aliexpressu to asi dojde každému, ale i to značkové z obchodu bude nejpravděpodobněji z Číny.

Takže ano, váš mobil byl s velkou pravděpodobností vyrobený v Číně a s největší pravděpodobností na jihu země v oblasti Šen-čenu . Ale design a software pochází třeba z USA a montážní závod v Číně operuje tchajwanská společnost. A tak bychom mohli pokračovat. V každém případě v praxi to vůbec nic neznamená, kvalita výroby je všude stejná, navíc při montáži je dnes už tak malý podíl ruční práce a s tím spojených chyb, že je to vlastně jedno.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Máme telefon pro každého. Díky výhodnému splátkování si můžete třeba pořídit nový Google Pixel 9 už za 500 Kč měsíčně bez navýšení 
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru