Cesta do pravěku. První telefon s barevným displejem

Nedáte bez něj ani ránu. Je vám pořád nablízku. Neustále ho kontrolujete. Řeč není o vašem partnerovi, ale o chytrém telefonu. Dokážete si bez něj představit pracovní a volný čas? Tak to zkuste. Čeká nás cesta do pravěku.

Čtvrtá průmyslová revoluce je realitou a technicky díky ní pěkně kvaltujeme. Nastupují sítě páté generace (5G) a zdá se, že chytré a napojené na internet bude úplně všechno. Kvůli tomu, aby se pro rychlejší mobilní sítě uvolnil prostor, chystají operátoři vypínání 3G. Proto analyzují, jaké staré modely (2G i 3G) jejich zákazníci stále využívají. Překvapivě jsou ale v chodu i mnohem starší vykopávky. My se ale posuneme ještě dál do minulosti, do let 1998 a 2001, kdy se objevily první telefony s barevným displejem.

Vintage styl jede ve velkém i v elekronice. Retro design je „in“ a důkazem jsou i nové iPhone 12. Asi by vás ale moc nepotěšilo, kdyby se po rozsvícení telefonu objevil černobílý nebo divně zelený miniaturní monochromatický displej. Ve své době sloužil v podstatě jen k vykreslování textu. Měl výhody jen z hlediska spotřeby baterie a dobré viditelnosti na slunci.

Barevné prostředí se z monitorů počítačů začalo do mobilů dostávat od roku 1998. Nikoho už nepřekvapilo, že v Praze zahráli The Rolling Stones. Velkým celosvětovým boomem byl naopak Siemens S10, vůbec první telefon s barevným displejem na světě.

 

Siemens S10

Buďme realističtí, nejednalo se o barevný displej v pravém slova smyslu. Tenhle dinosaurus ale určil cestu, kterou se vydaly další generace. Musíme si ale uvědomit, že uměl zobrazit jen čtyři barvy (červenou, modrou, černou a zelenou). I s tím jste ale v té době mohli slavit mezi příteli či v práci velký úspěch.

Pokud se podíváme na jeho tělo a design, byl to pořádný macek (147 x 46 x 25 mm). Baterii měl sice opravdu velkou (1800 mAh). Na druhou stranu díky tomu vydržel v chodu až 5 hodin. V jeho výbavě se navíc objevila paměť pro telefonní čísla nebo diktafon. No, neberte to. Možná se někomu pořád v šuplíku takhle vykopávka válí.

Ericsson T68

Pomyslným T-Rexem byla v té době sice společnost Nokia, co se výbavy týče, vedl ale jiný dravec narozený ve Švédsku – Ericsson T68. Byl představen v roce 2001 a začal se šířit masivněji. Jeho LCD displej, který budil závist kolegů i přátel dokázal zobrazit 256 barev.

Měl i jednu velkou vychytávku, která dnes, v době hotspotů, už nikoho z míry nevyvede. Ale tehdy to bylo něco. Uměl totiž datové přenosy GPRS, díky čemuž jej bylo možné přes infraport připojit k počítači a získali jste tak přístup k internetu.

Disponoval také příjemnými rozměry akorát do ruky, tloušťkou 19,5 milimetru, výškou 110 milimetrů a šířkou 48 milimetrů. Zmiňme ještě cenu – nebyla to zrovna levná záležitost, stál totiž 25 tisíc korun. Když si uvědomíme, že průměrná měsíční mzda tehdy byla kolem 15 000 korun, byla to pořádná pálka.

Jedem dál

Co nás čeká příště? Jedna žhavá novinka, která v roce 2000 zahájila revoluci v hudebním průmyslu.

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Cesta do pravěku: Začátek wapování, legendární had a cool kryty
Nahoru