Cesta do pravěku: Začátek wapování, legendární had a cool kryty

Nedáte bez něj ani ránu. Je vám pořád nablízku. Neustále ho kontrolujete. Řeč není o vašem partnerovi, ale o chytrém telefonu. Dokážete si bez něj představit pracovní a volný čas? Tak to zkuste. Čeká nás cesta do pravěku.

Čtvrtá průmyslová revoluce je realitou a technicky díky ní pěkně kvaltujeme. Nastupují sítě páté generace (5G) a zdá se, že chytré a napojené na internet bude úplně všechno. Kvůli tomu, aby se pro rychlejší mobilní sítě uvolnil prostor, chystají operátoři vypínání 3G. Proto analyzují, jaké staré modely (2G i 3G) jejich zákazníci stále využívají. Překvapivě jsou ale v chodu i mnohem starší vykopávky. My se ale posuneme ještě dál do minulosti, do roku 1999, kdy se u nás začalo „wapovat“.

Magická číslovka 1999 nepřinesla ČR jen vstup do NATO. Přelom tisíciletí má ve vroubku i jednu velkou telekomunikační novinku, operátor Eurotel u nás spustil technologii WAP, která změnila úplně všechno. Dnes zní až úsměvně, že se tehdy uživatelé ptali, k čemu jim nějaké wapování bude? Internet sice už nebyl úplně v plenkách, ale právě tehdy se otevřela cesta jeho základního využití v tlačítkových mobilních telefonech.

Pokud jste měli telefon, který službu podporuje, mohli jste využít maximální přenosové rychlosti 14,4 kb/s. Datové přenosy tehdy nepatřily mezi standardní aktivované služby. Do konce roku 1999 si ale zájemci mohli u Eurotelu aktivovat WAP Mobile Internet 14,4 úplně zdarma. Dost teorie, už vás určitě zajímá, jaké mobily tehdy frčely?

Nokia 5110

Jedním z mobilů, který technologii wap podporoval, byl model Nokia 5110. Finská společnost jej představila už v březnu 1998. Právě na přelomu tisíciletí se začínají telefony ve společnosti pomalu rozšiřovat. Ty základní zlevňují a prolamují hranici 10 tisíc korun. To platí i pro Nokii 5110. Nokia byla tehdy největším výrobcem mobilů na světě. Vývojáři si uvědomovali, že uživatelé nechtějí držet v ruce něco, co vypadá jako vysílačka, ale důležitá je pro ně i otázka vzhledu. Na to Nokia vsadila a klada důraz na design a ergonomii. Už u tohoto telefonu byly oblíbené dvě věci – vyměnitelné kryty a hra Snake.

 

Nokia 3210

V březnu 1999 se zrodila legenda. Byla nástupcem výše zmiňované 5110 a jednalo se o vůbec první telefon s integrovanou anténou a nadčasovým vzhledem. Jeho autorem je designér Frank Nuovo. Byl to první telefon se základní funkční výbavou pro široké vrstvy obyvatelstva. Legendárním se tento model stal i díky vyměnitelným krytům. Na výběr jich byly stovky a asi každý, kdo tehdejší dobu zažil jako teenager, si na ně vzpomene. Byl to dobrý tah. Telefon získal odlišnou tvář a uživatel k němu měl větší vztah.

Navíc, když vám telefon vyklouzl z ruky, většinou vyměnitelný kryt někam odlétl, ale telefon byl překvapivě velmi bytelný. Stačilo ho jen zvednout, nasadit kryt a mohli jste dál volat, posílat SMS zprávy a nebo si zahrát legendární hru – Snake. „Pařit“ hada bylo prostě „in“. Kdo tenhle mobil neměl, byl při debatách spolužáků častou naopak „out“.

Siemens C25

Se startovací cenou 7 500 korun byl mezi uživateli na přelomu tisíciletí oblíbený i telefon Siemens C25. Prodávat se začal v dubnu 1999. Vážil jen 135 gramů a nabitý vám vydržel 3 až 4 dny. Z dnešního pohledu už oku jeho design moc nelahodí. Řeknete si – nic moc. Ve své době to byl kvalitní telefon za dobrou cenu. Navíc zanedlouho se objevil další model třídy C, který měl tak jako další model Nokie 3310, úplně každý. Ale to už je zase jiný příběh.

Jedeme dál

Příště se podíváme na další technologii. Na přelomu tisíciletí to šlo jako na běžícím pásu. Uhádnete, co přišlo na řadu ve světě telekomunikací v roce 2000?

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Cesta do pravěku: V roce 1991 byla v Československu spuštěna první mobilní NMT síť
Nahoru