Wi-Fi 6 a mesch posouvá „internet věcí“ zase o kus dál

Věděli jste, že technologie Wi-Fi (Wireless Ethernet Compatibility Aliance) se zrodila už v roce 1997? Tehdy byla představena původní verze protokolu 802.11. Celosvětově se stala synonymem pro bezdrátový ethernet. I vzhledem k čtvrté průmyslové revoluci (průmysl 4.0) a stále větším nárokům na kvalitu a stabilitu připojení, má bezdrátové šíření signálu obrovskou budoucnost. V roce 2021 byl schválen standard IEEE 802.11ax, který je označován jako Wi-Fi 6.

Předchozí Wi-Fi standardy byly zaměřeny spíše na zvyšování kapacity. Cílem nové verze s číslovkou 6 je ale něco jiného. Průmysl 4.0 je realitou. Ruku v ruce s ním se stále dále posouvá internet věcí (Internet of Things, zkratka IoT). K síti máme připojené žárovky, televize, telefony, pračky, ledničky. IoT bude stále více využívané i ve veřejném prostoru. Blízkou budoucností jsou takzvaná smart cities, kde budou chytré senzory doslova na každém kroku. To vše samozřejmě souvisí i s rozvojem sítí páté generace 5G.

Vzhledem k tomu jde Wi-Fi 6 cestou vysoké spolehlivosti, prostupnosti sítě s tím, aby k internetu mohl být připojen větší počet zařízení. Oproti předchozí Wi-Fi 5 až čtyřnásobně větší množství. Přenosová rychlost Wi-Fi 6 je navýšena „pouze“ o 37% na 9,6 Gb/s oproti 6,4 Gb/s u Wi-Fi 5. Standard je zpětně kompatibilní s těmi předešlými 802.11a/g/n/ac. Podstatné je, že s větším počtem připojených zařízení neklesá rychlost sítě.

Když je Wi-Fi inteligentní

Dalším plusem „nové“ Wi-Fi je, že lépe funguje i v obytných čtvrtích, kde je velké množství sítí. U starších generací byl problém v tom, že se často vzájemně rušily. S tím souvisí i termín takzvané inteligentní Wi-Fi, kterou nabízí i nový, v roce 2021 představený modem O2 Smart Box.  Vylepšená funkce inteligentní Wi-Fi se standardem Wi-Fi 6 vyhodnocuje v reálném čase desítky parametrů, například zatížení jednotlivých frekvencí, jejich rušení externími zařízeními, kvalitu signálu nebo připojených zařízení.

Mesh. Ne, není to ten americký seriál

Uživatelé se často potýkají s tím, že kvalita signálu v jejich rodinném domě či velkém bytě kolísá a v některých místech je opravdu slabá. Řešení je jednoduché – existují takzvané signálové boostery, které zajistí dosah signálu na všech místech.

Zájemcům proto nabízíme zařízení O2 Smart Booster. Hlavním plusem je, že se nejedná o opakovač signálu, ale soubor prvků, který tvoří takzvanou meshovou síť. Mesh, nejedná se o americký seriál, ale o označení síťové topologie. Chcete-li ještě jednodušeji – uspořádání zařízení v síti, které se poprvé objevilo v roce 2016.

Mesh se někdy označuje také poněkud delším „wireless ad hoc network“. Pokud bychom si tuto technologii ukázali názorně, tak by připomínala neuronovou síť mozku. Kromě šíření Wi-Fi signálu se využívá i pro velké peer-to-peer komunikační sítě v mobilních telefonech a využívají se například při živelných katastrofách.

Vraťme se ale zpět k Wi-Fi signálu a O2 Smart Boosteru. Toto zařízení jednoduše řečeno slouží pro rozšíření pokrytí Wi-Fi signálem. Funkce inteligentní Wi-Fi nového O2 Smart Boxu zajišťuje automatický přechod mezi jednotlivými Wi-Fi zdroji. Uživatel se tak nemusí o nic starat a má vždy k dispozici nejlepší možný signál v daném místě.

Díky Wi-Fi 6 O2 Smart Box navíc připojí až desetkrát více zařízení a zajistí úsporu energie pro koncová zařízení. Novou generaci bezdrátových sítí již podporuje celá řada koncových zařízení včetně mobilních telefonů.

Související článek O2 představuje supervýkonný Smart Box s Inteligentní Wi-Fi a propracovaným designem
Nahoru