Cesta do pravěku: V roce 1991 byla v Československu spuštěna první mobilní NMT síť

Nedáte bez něj ani ránu. Je vám pořád nablízku. Neustále ho kontrolujete. Řeč není o vašem partnerovi, ale o chytrém telefonu. Dokážete si bez něj představit pracovní a volný čas? Tak to zkuste. Čeká nás cesta do pravěku.

Čtvrtá průmyslová revoluce je realitou a technicky díky ní pěkně kvaltujeme. Nastupují sítě páté generace (5G) a zdá se, že chytré a napojené na internet bude úplně všechno. Kvůli tomu, aby se pro rychlejší mobilní sítě uvolnil prostor, chystají operátoři vypínání 3G. Proto analyzují, jaké staré modely (2G i 3G) jejich zákazníci stále využívají. Překvapivě jsou ale v chodu i mnohem starší vykopávky. My se ale posuneme ještě dál do minulosti, do doby spuštění první mobilní sítě u nás.

Už je to tady

Rok 1991 byl obecně plný očekávaní. Prezidentem byl Václav Havel, v NHL válel Jaromír Jágr, nosila se růžová saka a v tehdejším Československu byla spuštěna první NMT mobilní síť společnosti Eurotel. Premiérově si lidé mohli z mobilu zavolat 12. září uvedeného roku. Když se podíváme do dobového ceníku, aktivace služby stála 29 tisíc korun. Cena odchozích a příchozích hovorů vyšla na 20 korun minutu. Za měsíční paušál se 150 volnými minutami byste vydali dva a půl tisíce korun. Připomeňme, že průměrná mzda tehdy byla lehce pod 4 tisíci. A to jsme se ještě ani nebavili o pořízení telefonu.

Vypadal jako vojenská vysílačka

Dodavatelem pro mobilní síť NMT firmy Eurotel se stala Nokia s modelem MD59. Byl to pořádný dinosaurus se vším všudy. Tahle vykopávka vážila 4,5 kg. Asi vás zajímá cena. Ta se vyšplhala až na 60 tisíc korun. Za to už se v té době dalo koupit nové auto. Problémem bylo, že nabitý vám moc dlouho nevydržel. Stačilo pár minut hovoru a baterie byla „hotová“. Potřeba telefon stále zapojovat někam do zásuvky byla nevyhnutelná. Připomeňme, že v zařízení tehdy ještě neobsahovalo žádnou SIM kartu. Telefonní číslo tak bylo přiřazeno ke každému radiotelefonu, jak se jim tehdy říkalo.

Na GSM síť jsme si museli ještě počkat

NMT jednotka byla umístěná i na žižkovském vysílači. Z dnešního pohledu zní neuvěřitelně, že dodávala signál skoro celým středním Čechám. S analogem jsme se u nás museli spokojit ještě dlouho. Startem GSM sítě byl rok 1996, ale to už je zase jiná historie.

 

MD59. Zdroj: YouTube.com

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Internetový provoz O2 překročil magickou hranici 1 Tb/s. O2 skokově navyšuje kapacitu přenosové sítě
Nahoru