Cesta do pravěku: Spuštění GSM sítě, první véčko a pěkně těžký smarphone

Nedáte bez něj ani ránu. Je vám pořád nablízku. Neustále ho kontrolujete. Řeč není o vašem partnerovi, ale o chytrém telefonu. Dokážete si bez něj představit pracovní a volný čas? Tak to zkuste. Čeká nás cesta do pravěku.

Čtvrtá průmyslová revoluce je realitou a technicky díky ní pěkně kvaltujeme. Nastupují sítě páté generace (5G) a zdá se, že chytré a napojené na internet bude úplně všechno. Kvůli tomu, aby se pro rychlejší mobilní sítě uvolnil prostor, chystají operátoři vypínání 3G. Proto analyzují, jaké staré modely (2G i 3G) jejich zákazníci stále využívají. Překvapivě jsou ale v chodu i mnohem starší vykopávky. My se ale posuneme ještě dál do minulosti, do roku 1996, kdy u nás byla spuštěna GSM síť.

NMT mobilní síť už jsme na našem území měli od roku 1991. Tou pravou revolucí byl až rok 1996. Mladou Českou republiku čekalo technologicky zajímavé léto. Společnost Eurotel totiž na frekvenci 900 MHz spustila GMS síť (Global System for Mobile Communications).

Pokud jste si ji chtěli v telefonu aktivovat, zaplatili jste částku kolem 5000 korun. Tarif vás vyšel na 700 korun měsíčně a neobsahoval žádné volné minuty. Za minutu hovoru jste zaplatili kolem 10 korun. Připomeňme, že průměrná měsíční mzda se tehdy v tuzemsku pohybovala kolem 9500 korun hrubého.

Polovina devadesátek a véčko?

K tomu abyste si mohli zatelefonovat jste potřebovali jednu zásadní věc – mobil. S čím ale v polovině devadesátých let vyjít do ulic a ohromit kolemjdoucí? Špičková byla Motorola StarTAC. Na svou dobu byl tento telefon opravdu malý a navíc vážil jen 88 gramů. Zásadní byl ale design. Jednalo se o první telefon, který využíval vyklápěcí véčkovou konstrukci. Pokud jste si navíc otevřeli tehdejší časopisy, mohl na vás vyskočit kartonový obrys telefonu v reálné velikosti. Bylo možné jej vytrhnout a každý si mohl zkusit, jak malý ve skutečnosti telefon je. Téhle dodnes vlastně designově zajímavé vykopávky se prodalo po celém světě kolem 60 milionů kusů.

Zdroj: YouTube

První „smartphone“

Nokia nebyla v roce 1996 žádnou neznámou. Právě tehdy představila první model ze své série „Communicator“.  Model Nokia 9000 Communicator byl  zjevením. Jednalo se o manažerský telefon, jehož vzhled připomínal spíše notebook. Pyšnil se černobílým displejem a přehlednou plnohodnotnou QWERTY klávesnicí (první na trhu). Byl vybaven procesorem Intel 80386 taktovaném na 24 MHz se standardní výbavou 4 MB paměti. Jako první telefon navíc obsahoval i webový prohlížeč. Mohli jste si z něj poslat e-mail či fax či připojit ke vzdálenému PC. Jeho váha ale nebyla zrovna přívětivá. 400 gramů z něj dnes dělá pořádného dinosaura.

Zdroj: YouTube

 

Jedeme dál

Příště se na naší časové ose posuneme do roku 1999, který přinesl jednu horkou novinku. Tahle vychytávka změnila vlastně úplně všechno. Tušíte, co se tehdy v segmentu mobilních telefonů odehrálo?

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Cesta do pravěku: V roce 1991 byla v Československu spuštěna první mobilní NMT síť
Nahoru