O2 spustilo bonding. Zvýší rychlost internetu přes pevnou linku na dvojnásobek

Až dvojnásobné navýšení rychlostí internetu v rámci technologie xDSL nabízí od prosince operátor O2. Nové řešení, tzv. bonding, dokáže díky přivedení dvou metalických kabelů namísto jednoho zvýšit výslednou rychlost připojení. Operátor tak reaguje na zvýšený zájem o svůj Internet na doma i na narůstající potřebu vyšších přenosových rychlostí.

O2 patří dlouhodobě mezi největší poskytovatele internetu v Česku a neustále pracuje na zrychlování přípojek i rostoucí nároky svých zákazníků. Díky výstavbě předsunutých DSLAMů, kombinaci pevných a mobilních služeb i investicím do nových technologií je dnes internet od O2 dostupný pro naprostou většinu českých domácností. Novinkou, kterou operátor nabízí od prosince, je tzv. bonding, který dokáže zdvojnásobit rychlosti pevného internetu. Ve více než 1,5 milionech domácností tak bude možné zajistit přípojku s rychlostí 100 Mb/s., dvě pětiny domácností dosáhnou dokonce na rychlost 250 Mb/s.

Dvojnásobné rychlosti díky bondingu

„Bonding je technické řešení, které je dostupné pro více než milion českých domácností. Novým zákazníkům díky němu nabídneme ještě vyšší rychlosti, stávajícím zákazníkům, kteří mají bonding dostupný, pak můžeme zrychlit jejich připojení na dvojnásobek,“ vysvětluje Martin Čejka, ředitel fixních služeb v O2, s tím, že novou rychlost na své adrese si zákazníci mohou ověřit zde.

Princip fungování bondingu je jednoduchý. Na adresu, kde bude zákazník využívat pevný internet od O2, přivede operátor dva páry metalických drátů namísto jednoho, čímž se výsledná rychlost dvojnásobí.

Aby bylo možné rychlost internetu z prvního páru sečíst s rychlostí internetu z druhého páru vedení, a tím pádem doručit dvojnásobnou rychlost, je nutné tyto dvě rychlosti sloučit. To zajistí zařízení zvané Terminátor, které v domácnosti vždy instaluje technik. Zákazníci jej získají zdarma.

 

 

 

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Představujeme nové HALF SIM karty. Díky nim ušetříme ročně 3 tuny plastu
Nahoru