ROZHOVOR: Udržitelné Vánoce. Češi se vracejí ke stromkům v květináči

Popeláři mají o Vánocích plné ruce práce. Odpadem se ulice našich měst jen hemží. Jak mít bohatého Ježíška, a přitom ještě něco udělat pro životní prostřední? Marie Froulíková z týmu CSR a sponzoringu uvádí, že to není zas tak těžké.


V O2 se trendům udržitelnosti dlouhodobě věnujete…

Ano. Životní prostředí a otázky s naší blízkou budoucností, jsou mým srdcovým tématem. Nedávno jsme pro zaměstnance uspořádali interní envirokampaň, ve které jsme se zaměřili na minimalismus. Nejedná se pouze o životní styl. Můžeme v něm objevit nástroj, který nám může pomoci vést plnohodnotnější život. Učí nás, že méně je někdy více a svět materialismu není všespásný. Pro naše zaměstnance jsme uspořádali řadu přednášek, akcí a workshopů. Více se dočtete v našem článku zde.

To zní pěkně. A teď mi tedy řekněte, co mám dělat, když si chci užít nejen kouzelné, ale i „udržitelné“ Vánoce?

Pokuste se o dárcích přemýšlet a nakupovat s rozvahou. Vždy myslete na to, zda danou věc obdarovaný skutečně využije. Zaměřte se na kvalitu a na využitelnost. Věci, které upotřebíte jednou, dvakrát do roka je lepší si zapůjčit, než si je hromadit doma. Při nákupu můžete podporovat lokální prodejce, drobné živnostníky či nevládní organizace. Krásným dárkem může být i zážitek ve formě poukázky. Existují i dárky, které zakoupíte vy a úsměv na tváři vykouzlíte na druhé straně planety. Ať už se jedná o nákup 1 aru děstného pralesa, nebo zakoupení školních pomůcek dětem v Asii nebo Africe.

Máte nějaké další tipy pro vánoční dárky a udržitelné Vánoce?

Zkusit můžete třeba webovou stránku Darujeme české Vánoce, která je plná tipů na dárky od drobných českých živnostníků. Podívejte se i na projekt Green cat, kde najdete mnoho inspirace na ekologické dárky. Celý katalog odpovědných dárků nabízí Asociace společenské odpovědnosti. Existují i dárky ze sociálních podniků, které potěší Vaše chuťové pohárky. Za sebe doporučuji Slaný karamel z Modrého domečku.

A co potraviny. Těch se taky během Vánoc „mraky“ vyhodí…

To máte pravdu. V popelnicích našich domácností končí za celý rok přes 250 tisíc tun jídla. Z toho velká část právě o Vánocích. Plýtvání potravinami je skutečně velký problém. Pořizujte ideálně ty české. Ušetříte energii potřebnou na přepravu a dáte šanci místním výrobcům. Nakupujte potraviny přímo od farmářů nebo prostřednictvím komunitou podporovaného zemědělství (KPZ). Pokud by Vás tato oblast více zajímala, podívejte se na webové stránky organizace Zachraň jídlo. Jejich kuchařka může být také zajímavým dárkem pod stromeček.

 K Vánocům neodmyslitelně patří kapr na štědrovečerní tabuli. Jaké máte doporučení tady?

Při nákupu ryb se vyhněte druhům, které se kvůli nadměrnému lovu dostaly na pokraj vyhubení. V Česku například seženete “Omega 3 kapra”, který je vyprodukován udržitelnějším způsobem a je zdravější. A když už jsme u Vánoc a u kapra, ještě jedna důležitá věc. Rozhodně jej nekupujte kvůli tomu, abyste ho pustili do řeky nebo do rybníka. Takový vánoční kapr bývá značně zesláblý a nemá zásoby tuku, které by mu pomohly přežit zimu.

V rámci udržitelnosti se také hodně mluví o půjčování vánočních stromků. Co říkáte třeba těm umělým?

Často se říká, že pokud si koupíte umělý stromek, každý rok zachráníte jeden živý. Úplně pravda to ale není. Ty umělé se totiž vyrábějí z neudržitelného plastu, který je ropného původu. Navíc do prodejen se dováží z velkých vzdáleností. Je tu i otázka doby rozkladu umělých stromků. První umělé pochází z dvacátých let minulého století a je pravděpodobné, že řada z nich dodnes leží na skládkách.

 Jsou proto řešením půjčovny stromků?

Trend, který zmiňujete, se v tuzemsku docela uchytil. Zkusit můžete třeba servery půjčovnastromků.cz, kde si půjčíte stromeček v Praze a okolí. Pro mimopražské pak funguje web půjcovnavanocníchstromku.cz. Další možností je koupit si svůj vlastní stromek v květináči. Po svátcích jej můžete zasadit a tím mu prodloužíte život. V některých zemích se dokonce po Vánocích stromky z květináčů vracejí lesníkům, kteří je znovu zasadí.

A jak nejlépe naložit s živým stromkem bez květináče? Po svátcích je jich vždy mnoho kolem popelnic, což asi není ta nejlepší cesta.

Pokud už si pořídíte živý stromek, odvezte jej do sběrného dvora. Postarají se tam o jeho kompostaci. Pokud jej kompostovat nemůžete, je lepší jej třeba na zahradě spálit.

Děkuji za rozhovor a přeji šťastné Vánoce vám všem.

Moc děkuji za milý rozhovor a vám všem přeji poklidné svátky vánoční.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Alvin Korčák: Na přednášky o minimalismu mi dnes chodí stovky lidí
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru