Analýza návštěvnosti metra pomůže k přesnějšímu cílení reklamy

Kolik lidí přepraví pražské metro? A která linka je nejvyužívanější? Nejen na tyto otázky jsme odpovídali v analýze O2 Media pro MetroZoom. 

Cílem analýzy bylo detailně změřit návštěvnost pražského metra, a to nejen z pohledu počtu cestujících během dne a týdne, ale také z pohledu jejich demografického profilu.Výsledek pomůže k přesnějšímu cílení reklamy v pražském metru – 1 196 reklamních nosičů tam nabízí MetroZoom.

„Mobil má dnes prakticky každý a díky tomu je možné zjistit například to, na jakých místech se pohybuje nejvíce lidí. Tyto informace mohu být velmi užitečné například při plánování dopravy, firmám mohou pomoci třeba při umisťování nové pobočky. Jde o tzv. Big Data – anonymizovaná a agregovaná data, která lze dále analyzovat a využít k nejrůznějším účelům. V datech je tak možné vysledovat souvislosti, které běžným rozborům unikají a leckdy je nelze odhalit. Vždy se však jedná o informace, ze kterých není možné rozpoznat chování konkrétního zákazníka,“ říká Ferdinand Kraus, manažer O2 Media. Pro analýzu návštěvnosti metra bylo klíčové znát nástupní a výstupní stanici, mohla tedy probíhat i ve stanicích a tunelech, které zatím nejsou pokryty mobilním signálem.

„Využití analýzy pohybu cestujících metrem dá našim klientům možnost zacílení na konkrétní skupinu jejich zákazníků. Stejně jako na billboardových plochách, i v metru jim budeme moci nabídnout kampaň ušitou na míru podle vybrané socioekonomické skupiny zákazníků, díky čemuž se kampaň výrazně zefektivní,“ dodává Marek Pavlas, CEO společnosti BigMedia.

Analýza ukázala, že stanice pražského metra měsíčně navštíví přes 50 milionů cestujících. Ve vizualizaci, kterou O2 Media zpracovalo, je vidět třeba to, že nejvyužívanější je trasa C. Nejvytíženější hodiny jsou během doby, kdy lidé cestují z práce a do práce (6:30 – 9:00 a 15:30 – 18:00).

Díky analýze anonymizovaných dat je vidět nejen to, kdy a v jakých stanicích se vyskytuje nejvíce lidí, ale také jejich sociodemografický profil. Podle toho se poté dá vybírat trasa či místo, které bude nejefektivnější například pro komunikaci módní značky nebo to, kde dát spíš přednost inzerci zaměřené na rodiny nebo na podnikatele. Analýza pomůže pro lepší cílení jak u současných tištěných ploch, tak i v budoucnu, kdy se některé plochy změní na digitální – zde bude poté možné reklamní sdělení měnit v průběhu dne podle toho, jaká cílová skupina se v určitou chvíli na dané trase vyskytuje.

Ilustrační foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy (www.dpp.cz)

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek O2 úspěšně otestovalo jako první operátor v Česku technologii RedCap ve své 5G mobilní síti. Zásadní bude zejména pro průmyslové využití a oblast internetu věcí
Nahoru