Český rekordman v hodu kuželkou: Michal Enge

Michal z Controlingu je velký sportovec a mimo jiné také rekordman v hodu kuželkou. Podařilo se mu vybojovat stříbro hodem 26,47 m na mezinárodním závodě Grand Prix v Dubaji. Co přesně dělá v O2 a jak probíhají mezinárodní závody, se dozvíte v našem rozhovoru.

Co v naší firmě děláš?
Věnuji se dvěma oblastem – financím a reportingu. V rámci financí zpracovávám fakturace pro call centra na agenturní zaměstnance. Co se týká druhé oblasti, připravuji reporty pro performance management například CMB report, sazebníky, kvartální hodnocení, ale navrhuji i reporty nové.

Co tě na práci baví?
Baví mě právě ty reporty a hrabat se v nich :-).

Jak jsi vlastně přišel na hod kuželkou?
Sportu jsem si věnoval vždy, před úrazem jsem hrál florbalovou 1. ligu za dorost. Po autonehodě jsem skončil na vozíku a začal jsem s florbalem na elektrickém vozíku. Tomu se věnuji stále a nyní hraji za Plzeň. Tato disciplína však nepatří do paralympiády. A mě lákalo věnovat se sportu, který by nabízel i tuto možnost. Od spoluhráče jsem se dozvěděl o atletice a zajímalo mne, co dělá. Řekl mi, že hází kuželkou. Nejdříve mi to přišlo vtipné. Cože? Kuželkou? No to ne! Ale v roce 2012 jsem s ním zkusil pár zkušebních hodů a zjistil jsem, že to vůbec není špatné a že mi to docela jde. Proto jsem se v roce 2013 stal členem klubu Atletika bez Bariér Pardubice (dříve Hvězda Pardubice) a začal se tomu věnovat naplno.

Co si mám představit pod touto disciplínou?
Hod kuželkou je jedna z atletických disciplín pro handicapované. Nástroj opravdu vypadá jako kuželka, je to náhrada za oštěp. Váží 397 g, tělo je ze dřeva a konci je kovové závaží.

kuzelka_pic_1Jak trénuješ?
Ideální je zkombinovat jednou týdně posilovnu a samotné házení. V zimě jezdíme do Nymburka do „koulárny“, kde házíme do sítě na 10 metrů a v létě kdekoliv na rovné louce s délkou alespoň 30 metrů.

Jaký je Tvůj rekord?
Můj rekord z loňského léta je 28,49 metrů. (Poznámka: je to zároveň český rekord a světový rekord je 29,96 m).

Jak ses ocitl na Grand Prix v Dubaji a jak to tam probíhalo?
Grand Prix v Dubaji je jeden ze série mezinárodních závodů. Platí zde mezinárodní pravidla a jeho výsledky se počítají do světových tabulek. Pro mne začal závod už o několik dní dříve – klasifikací, kde se kontroluje fyzický stav a lékařské dokumenty, na základě výsledků se následně zařazují závodníci do kategorií. Závod mne čekal až druhý závodní den a začínal až v 16 hodin. Dopoledne před závodem jsem si prožil malé drama: pokojová služba mi odnesla moje kuželky, protože ležely v tašce kousek od koše. Takže pak jsme běhali po hotelu a zjišťovali, kde mám náčiní…:-). To mě psychicky odbouralo natolik, že už mě ten den nic nemohlo rozházet. Házelo se systémem 2 hody zkušební a 6 ostrých. Moje tendence byla vzrůstající a jedním z posledních hodů rozhodl, že jsem byl druhý.

Kromě Dubaje jsem se účastnil ještě druhého mezinárodního závodu v Sharjahu. Zde jsem dosáhl ještě lepšího výsledku 27,82 m, ale opět to stačilo jen na druhé místo. Z Emirátů jsem odjížděl spokojený: dvě druhá místa, splněný limit na MS v Londýně a posun ve světových tabulkách na 4. místo.

Jaké další závody tě letos čekají?
V ČR bych se chtěl zúčastnit všech kol Českého poháru Komerční banky, první začíná 8. května v Pardubicích. Když bude čas, tak pak Grand Prix v Berlíně a v červenci mě čeká vrchol sezóny – mistrovství světa v Londýně.

Máš sen, kterého chceš dosáhnout?
Medaili z mistrovství světa 2017 a v roce 2020 i z paralympiády :-).

Držíme pěsti!

 

Text: Jana Skřivánková, Foto: archiv Michal Enge

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Call centrum: Z operátorky senior manažerkou
Nahoru