V O2 pomáháme životnímu prostředí. Na střeše centrály chováme čmeláky

Zaměstnanci O2 mají ve své pražské centrále nové kolegy. Usídlili se na střeše. V dřevěném úlku si tu spokojeně žijí čmeláci. O nevšedním projektu, díky kterému pomáháme s opylováním rostlin, jsme si povídali s Marií Froulíkovou z týmu CSR a sponzoringu v O2. Jednou z dobrovolnic, která projekt zároveň zaštituje.

 

Jak jste se k této aktivitě, která pomáhá naší přírodě, dostali?

Každé první úterý v měsíci se účastním inspirativních snídaní – Social business breakfast.  Právě jsme si povídali i o čmelínech, které se nacházejí na střechách bytových domů i firem po celém světě. Tento trend mě zaujal. V O2 se totiž životnímu prostředí věnujeme například v rámci projektu Sázej stromy. Na náš intranet jsme proto vyvěsili výzvu s dotazem, zda má někdo s chovatelstvím čmeláků zkušenosti a chtěl by se do projektu zapojit.

Našel se někdo?

Byla jsem ohromně překvapená, že se ve firmě najdou lidé, kteří mají s tímto typem chovatelství zkušenosti. Hned v počátku se nám přihlásilo 15 nadšenců, se kterými nyní spolupracujeme. Hodně mi pomáhá i naše bývalá zaměstnankyně Eva Šikl Burešová, která má s chovem čmeláků bohaté zkušenosti.

Proč zrovna čmeláci a ne včely?

Kvůli úbytku včelstev se po celém světě stává chov čmeláků velmi populárním. Vzhledem k varroáze a dalším nemocem totiž včelstva v řadě míst mizí. Právě čmeláci tak pomáhají řešit problémy s opylováním rostlin. Bez opylování bychom si totiž nemohli dopřávat oblíbenou zeleninu a ovoce. Chceme přírodě pomoct, a proto jsme přinesli na střechu naší O2 centrály život. Čmeláci jsou totiž zdatní opylovači a umí si poradit i s úzkými květy do kterých se včely svými sosáky nedostanou, a jejich dolet pro opylování je ohromující. Berou svou práci vážně, usedají z květu na květ za každého počasí.

S včelstvy je navíc určitě více práce…

Přesně tak. Jejich chov je velmi náročný. Naopak se čmeláky je minimální starost. Úlek se žádným způsobem nečistí ani se s ním nemanipuluje. Jen je potřeba jej překontrolovat, zda do něj čmeláci přilétávají a odlétají.

Pořídit si morče nebo andulku asi není tak složité, ale kam si mohu jít koupit čmeláka?

Chovem čmeláků se v tuzemsku zabývá řada subjektů. My se nakonec rozhodli pro Českého čmeláka.

Co je k chovu potřeba?

Hlavně je nutné mít zmiňovaný dřevěný úlek. Získali jsme tak hnízdečko, ve kterém je královna s prvními dělnicemi. Hnízdo se následně postupně vyvíjí. Přes léto takto čmeláčí vychovají desítky malých královen, které následující rok mohou založit další hnízda v okolí. Zahrabou se někam do země, kde ve stavu strnulosti přečkají zimu. Takové místo se odborně nazývá hibernákulum a nachází se obvykle několik centimetrů pod zemí.

Co se ale stane s dělnicemi v úlu?

Jedná se o nekonečný koloběh, takže všechny zemřou a následující rok je s novou královnou nahradí jiné.

Takže čmeláci sbírají pyl jako včely, ale žádný med neprodukují…

Je to tak. Jedna dělnice je přitom schopna navštívit více jak 1500 květů denně.

Kolik takový čmelín stojí?

Cena závisí samozřejmě na výbavě a typu použité dezinfekce. Matka s prvními dělnicemi vás vyjde na 2200 korun. Úlek koupíte od 2100 korun výše.

Možná hloupá otázka, ale čmeláků se tedy nemusíme bát?

Rozhodně ne. Jsou totiž doslova mírumilovným hmyzem. Pokud jsou v nebezpečí, využívají dva typy varování. Při tom prvním zvednou prostřední nohu. Když to nepomůže, zvedají tolik noh, kolik mohou. Pokud nebezpečí trvá, tak si čmelák lehne na záda a dělá takzvanou jogínskou svíčku, bzučí a ukazuje žihadlo. Agresivním se stává až ve chvíli, kdy musí bránit čmeláčí potomstvo. V žádném případě proto do úlu neťukejte nebo s ním nekvedlejte. V takovém případě se připravte na to, že čmeláci po použití žihadla neumírají a dokážou své zájmy bránit opakovaně a vytrvale.

Žihadlo mají všichni čmeláci?

Ne žihadlo s jedovou žlázou mají jen sterilní samice – dělnice. Samci čmeláků – trubci, mají místo žihadla penis. Musím podotknout, že čmeláci nikoho mimo hnízdo skutečně nenapadají. Takové případy jsou opravdu velmi vzácné. Účinky čmelího jedu jsou pak podobné jako u toho včelího. Bodnutí je bolestivé a provází jej otok a svědění kolem ranky. Tak jako u bodnutí včelou je nebezpečné jen pro alergiky.

Slyšel jsem také o tom, že čmelák někoho kousnul…

Žádné kousnutí možné není. Ústní ústrojí totiž mají srostlé do tvaru, které je vhodné k lízání. Takže bolestivé stisknutí je vyloučené. Vždy se jedná o bodnutí.

 

 

 

 

 

Související článek Chcete se stát pilotem vesmírné lodi Crew Dragon? Vyzkoušejte online simulátor
Nahoru