Čtvrt století internetu v České republice

Před pětadvaceti lety, 13. února 1992, se Česká republika oficiálně připojila k internetu. Tehdy se ovšem skupinka nadšenců mohla připojit pouze na jediném místě v celé republice – na pražském ČVUT. Zájemci o internet stojící mimo akademickou půdu měli ještě nějakou dobu smůlu. První komerční poskytovatelé internetu se objevili až o tři roky později a internet začal pronikat do prvních domácností. Zpočátku ale hodně pomalu.  Šlo totiž o poměrně nákladnou záležitost v porovnání s dnešními cenami. Například v roce 2003 jste si mohli pořídit internet pro domácnosti od Telecomu s rychlostí stahování 192 kb/s a 64 kb/s za 1 600 Kč měsíčně.

Dnes se prostřednictvím sítě O2 připojuje k internetu 769 tis. lidí. Zajímavé je porovnání technických parametrů prvního připojení se současným stavem. Zatímco rychlost prvního připojení dosahovala 9,6 Kb/s, dnes může 250 tisíc českých domácností v síti O2 využívat rychlost stahování až 80 Mb/s. Pro srovnání: pokud byste si například před 25 lety chtěli stáhnout celovečerní film, což je dnes záležitost několika minut, trvalo by to několik dní či spíše týdnů.

tree-200795_1920

Připojeni k internetu jsou dnes téměř všichni. Jednotlivci, firmy, rodiny, ale i stroje. Dnešní generace dětí v podstatě vyrůstá na síti. Generace Z, tak se říká dětem narozených od poloviny 90. let 20. století do současnosti, po celý život využívá komunikační a mediální technologie, což s sebou nese i stinnou stránku. V poslední době se stále častěji hovoří o pojmech, jako je například kyberšikana nebo kybergrooming. Počet negativních zkušeností na internetu roste. Například online poradna E-Bezpečí zaznamenala za posledních pět let téměř stoprocentní nárůst případů. Zhruba třetinu z nich předává poradna k řešení Policii ČR. Převažuje sexting, úniky intimních materiálů na internet, vydírání a stalking.

Společnost O2 se proto spojila s projektem E-Bezpečí, který pomáhá vzdělávat nejen děti, ale i jejich rodiče k tomu, jak zajistit v online světě dětem bezpečí a jak se v něm chovat.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek
Nahoru