IOT neboli internet věcí změní naše životy

Už jste slyšeli o pojmu Internet of Things, zkráceně IoT, nebo o Machine to Machine neboli M2M? Že ještě ne? Tak věnujte pár minut tomuto článku.

Možná jste vůbec nezažili dobu bez mobilních telefonů. Ale na počátku 90. let minulého století si většina lidí kladla otázku, k čemu potřebují mobilní telefon, když mají pevnou linku doma, v kanceláři.… Přece když mi bude chtít někdo zavolat, zavolá tam. A nyní bez mobilu nejdeme nikam, dokonce jej máme u sebe téměř nepřetržitě a používáme ho většinu času k nejrůznějším věcem, ale telefonování to není. Bez něj jsme zkrátka nervózní, jako sáňky v létě :). Věříme, že velmi podobná doba je nyní v IOT/M2M. Tahle oblast technologií nám nyní nepřijde důležitá, ale brzy kompletně změní naše životy… A co víc, vy můžete být u toho. Od začátku.

Dokážete si představit, že by lékař znal vaše životní parametry (tlak, puls, srdeční aktivitu, aktivitu miminka v matčině bříšku, apod.) a na dálku vám stanovil léčbu nebo upravil medikaci? Co třeba regulace dopravy v centrech měst podle aktuální míry znečištění či hluku? Vytočil vás přetékající kontejner ve vaší čtvrti a vy jste se s vytříděným odpadem vraceli zpět domů? A co se nechat navigovat na volné parkovací stání namísto nekonečného kroužení ulicemi? Zajímá vás vaše spotřeba vody, tepla, plynu, apod.?

Všechny tyto problémy a každodenní starosti za vás vyřeší internet věcí neboli Internet of Things. Ten dů­myslně propojuje vestavěná zařízení (čidla, senzory, ovladače, apod.) s internetem. Díky vzájemné interakci mezi jednotlivými systémy, novými způsoby jejich ovládání a zpracování získaných dat se nám otevírá celá řada možností, jak si usnadnit každodenní povinnosti a zbytečně se nestresovat.

Nastupující fenomén IoT zasáhne do všech oblastí na­šeho života. Je to jen otázka času. Množství zařízení připojovaných do tech­nologických sítí bude přibývat. Senzory vysílající signály budou všude, kam se rozhlédnete. Všude kolem nás, nejen v našich domovech či ulicích, ale dokonce i na našem těle a možná v budoucnu i uvnitř…;-)

O2 jako technologická firma nezůstává v této oblasti pozadu. Oblasti Internet of Things se věnuje již delší dobu. „Během letních měsíců se jeden z našich z našich kolegů intenzivně věnoval měření, zjišťování aktuálního stavu pokrytí a praktickým zkušenostem s IoT technologickými sítěmi (Sigfox, LoRa). Paralelně připravujeme technologii Narrow Band LTE (NB-LTE) a jelikož chceme na projektu pracovat dále, hledáme novou posilu. Klidně absolventa nebo člověka se zkušenostmi. Nezáleží na věku. Chceme vizionáře, který je studnicí nápadů, za kterými si stojí a dokáže je prosadit,“ říká Honza Lazar z týmu IOT/M2M Development.

Láká vás být u zrodu úplně nových projektů, produktů a řešení?

Chcete pomáhat zjednodušit životy nás všech?

Hledáme člověka, který bude vymýšlet, jak využít nejen mobilní sítě jinak než pro standardní komunikaci. Stejně tak se bude zamýšlet nad službami budoucnosti v oblasti Internet of Things. Vyhledávat potenciální partnery z řad výrobců HW/aplikací a vymýšlet společná řešení a produkty v oblasti IoT.

Zaujali jsme vás? Mrkněte na aktuálně volnou pozici Vizionář pro IoT a pošlete svůj životopis co nejdříve.

Těšíme se na spolupráci.

 

Honza a Nikola, #o2žije

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek
Nahoru