Jak si letos svátky opravdu užít

Prožít klidné a pohodové Vánoce je snem většiny z nás. Bohužel často investujeme své úsilí na nesprávném místě a výsledkem je spíš napětí a nepohoda. Což potvrzují i průzkumy, podle nichž se jen na Štědrý den pohádá až polovina rodin. Poradíme vám, jak je prožít co nejvíce v poklidu.

1. Nemějte přehnaná očekávání

Nečekejte na „perfektní“ Vánoce, protože ty pravděpodobně nepřijdou. Nejdůležitější je, abyste se vy a vaše rodina bavili. Což ale neznamená, že máte kupovat drahé dárky a pak se další měsíce topit v dluzích. Ten nejlepší dárek je trávit čas spolu. A že něco nejde podle plánu, opravdu není konec světa.

2. Zapomeňte na dokonale uklizený byt

Pokud jste nestihli pozvat uklízecí četu, která by vám byt nablýskala, nemusíte se hroutit. On se totiž o Vánocích udělá ještě větší nepořádek. Tak proč se nervovat předem? Stačí, když se pořádně utře prach, vyluxuje, vytře a zapálí vonná svíčka. Případně zapojte rodinu a z úklidu udělejte bojovku.

3. Nebuďte na síti ani v dosahu médií

Vánoční šílenství se na vás valí jako lavina jak z televize a rádia, tak z tisku a internetu. Řekněte stop a jděte se projít do přírody nebo si protáhnout tělo do posilovny. Můžete si přečíst zajímavou knížku, zkusit si něco namalovat nebo se naučit hrát na hudební nástroj. Pokuste se rodinu vyburcovat k tomu, že letos aspoň dva dny nebude on-line. Uvidíte, co prostoru na komunikaci vám najednou vznikne. Možná se také dozvíte víc o svých dětech nebo partnerovi.

3. Jděte ven

Kdy jste naposledy byli ve Zlaté uličce na Hradě a kdy na nějaké výstavě? Stačí ale, když si zvolíte nějakou příjemnou hospůdku, k níž se jde aspoň dva kilometry. Uvidíte, jak si pročistíte hlavu. Nebo nasajte tu pravou vánoční atmosféru na adventních trzích. Lidé často zapomínají na to, že se na ně nechodí jen nakupovat. Nechte se unášet krásou dekorací trhů a vůní svátečních dobrot. Návštěvu můžete také spojit s výletem za hranice. Nejslavnější trhy se každoročně konají v Norimberku a Drážďanech.

4. Zapomeňte na diety

Co si budeme nalhávat, vydržet dívat se na všechna ta lákadla na jídelních stolech je nad síly většiny dietářů. Dopřejte si o Vánocích dobré jídlo, pití a cukroví. Jídlo zahání chmury a vy potřebujete ve vánočním shonu pevné nervy a veselou mysl. Jakmile svátky skončí, přejděte na vyváženou a zdravou stravu, která vás brzy dostane zpět do formy.

hot-chocolate-1906515_640

5. Sepište si, co byste chtěli příští rok

Někteří lidé to tak dělají pravidelně. Sednou si a napíší na list papíru deset věcí, které by chtěli příští rok dokázat nebo získat. Udělají si tak jasno ve svých plánech a mnohé se jim také vyplní. Přitom se také ohlédněte za uplynulým rokem, co vyšlo a co ne.

6. Buďte trochu sobečtí

Nezapomeňte se postarat o sebe, dopřejte si chvíli nad teplou medovinou (nebo něčím jiným dle vaší chuti), na chvíli se natáhněte nebo si běžte zaběhat. Jako spolehlivý životabudič často působí právě to, na co se v běžném denním kalupu nedostane. Na chvíli se zastavte a užijte si kouzlo okamžiku. Relaxujte tak, jak je vám to nejpříjemnější. Prostě si dopřejte to, co vás dobije a pomůže vám zůstat v pohodě a nad věcí.

-Aneta, #O2Žije –

Zdroj: novinky.cz, realbuzz.com

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Emma Drobná natočila svůj první vánoční videoklip za podpory O2
Nahoru