Megahit: za příšerkami Pokémon se honí celý svět

Pokémoni slaví návrat na scénu. Nintendo se dlouho bránilo spuštění hry na smartphony, ale fanoušci se dočkali a informace o spuštění aplikace oběhla celý svět. Teď už se miliony uživatel honí za pokemony a navštěvují blízké pokéstopy.

A protože jim chceme v jejich dobývání světa pokémonů pomoci, rozhodli jsme se uspořádat u nás v O2 Prodejně na Národní třídě workshop s jedním z nejlepších hráčů Pokemon GO v České republice. Johny Machette vám poradí jak najít ty nej pokemony, jakou strategii zvolit, když se dostanete do Gymu, a určitě vám rád poví, jak narazil na Pikachu.

Abychom si to vyzkoušeli přímo v praxi, tak se v neděli v 17:00 celé Václavské náměstí rozsvítí pokémony, protože u každého pokéstopu vypustíme lure moduly. Hráči si tak budou moci přijít pro další exempláře do své sbírky, nebo se utkat s protivníky.

 

Chytáš pokémony? 🙂 My jo.
A tak jsme si řekli, že pro vás venku otevřeme Lure Moduly, které tyhle potvůrky lákají. Krom…

Posted by O2 CZ on Wednesday, July 20, 2016

 

Už dlouho tady nebyla mobilní hra, která by zbláznila celý svět a to doslova. Pokémon Go hrají mladí, staří, i ti, kteří doposud mobilní hry nechávaly chladné. Hra vyšla začátkem července jen v USA, Austrálii a Novém Zélandu. V Česku a některých dalších regionech je dostupná od soboty 16. července. Firmy Niantic a Nintendo, které za hrou stojí, moc dobře věděli, proč hru po světě spouštějí postupně.

Zájem je totiž takový, že herní servery nestíhají a tak se může registrace do hry protáhnout na několik hodin. Hodně hráčů v prvních dnech nechtělo čekat na oficiální dostupnost hry a do telefonu si stahovaly verze z jiných zdrojů než z Google Play a z App Storu. Jenže to sebou vždy nese riziko a leckdo si s hrou do mobilu natáhl i škodlivý software. Proto rozhodně nedoporučujeme instalaci z jiných zdrojů, než jsou uvedené aplikační portály Androidu a iOS.

Co je Pokémon Go?

Kombinace geolokační hry v rozšířené realitě na základě videoher, populárního animovaného seriálu, filmů a komixu z konce devadesátých let. V podstatě chytáte postavičky, staráte se o ně a pak s nimi soupeříte s protihráči. Jméno Pokémon, z japonštiny kapesní příšerky, asi budete znát, hry i seriál byly ve své době hodně populární a přestože vás to minulo, tak o takovém žlutém Pikachu jste určitě slyšeli.

Co potřebuji ke hře?

Bude vám stačit váš smartphone s Androidem nebo iPhone. Podporovány jsou (oficiálně) všechny přístroje se systémem Android 4.4 a novějším a iPhony od verze 5 s verzí systému iOS 8.0 a novějším. Hra vyžaduje připojení k internetu. Doma tedy Wi-Fi, ale jelikož hra vyloženě vyžaduje, abyste se zvedli z gauče a šli hrát do terénu, tak i rychlý mobilní internet: 3G nebo lépe LTE. Samotná hra je zdarma a stáhnete si ji pro Android zde a pro iOS zde. Ve hře pak můžete kupovat některé předměty, pokud si je nenajdete sami.

Jak se to hraje?

Po stažení hry je nutné přihlášení. Nejjednodušší je to přes účet u Googlu nebo si můžete vytvořit účet na serverech hry. Následně si vyberete svojí postavu (kluk či dívka) a oblečete si ji podle své chuti. Pozor, později to již nelze změnit.

Samotná hra kombinuje reálné prostředí s animovanými prvky. Ano, Pokémon Go je v podstatě geolokační hra. Aby ne, když společnost Niantic stojí za oblíbenou lokační hrou Ingress. Na základní obrazovce vidíte reálnou mapu svého okolí a buď přímo nebo podle různých indicií vidíte i postavičky Pokémony. Ty musíte sbírat. Je jich hodně a některé budete hledat dlouho, nejsou časté. Důležité je, že z křesla toho moc nenahrajete, pro Pokémony si prostě musíte dojít. Chození má i další význam, Pokémony si můžete i „vypěstovat“ z vajíčka. Ale to musíte něco našlapat. Pro některé je potřeba nachodit dva kilometry, pro jiné i 12 kilometrů, než se Pokémon vylíhne. Na mapě vidíte i místa označená jako je Pokéstop, kde najdete různé dárečky (opět si tam musíte dojít) a pak takzvané Gymy, kde můžete bojovat. Ale to až od určité úrovně.

Když na některého Pokémona narazíte, musíte ho chytit. To se dělá Pokéballem, který musíte na Pokémona vrhnout tahem po displeji. Některé jdou chytit snadno, jiné hůř a i Pokéballů je několik typů. Při chytání si můžete přepnout režim do reálného světa, který snímá kamera smartphonu a Pokémona tak chytáte v reálném prostředí.

Úkolem je sesbírat co nejvíce nejrůznějších Pokémonů. Každý má poněkud jiné vlastnosti a to oceníte při případných soubojích. Některé postavičky se chytají snadno, jiné je třeba hledat u vody, jiné pak najdete spíš v noci než přes den. Když budete mít některých stejných Pokémonů víc, je dobré je vyměnit za potravu, kterou Pokémoni potřebují pro svůj vývoj. Není potřeba mít víc stejných postaviček, lepší je mít jednu co nejsilnější. Silné Pokémony potřebujete pro souboje v Gymech. Ale to vám bude chvíli trvat.

Na co pozor?

Hra po vás chce, abyste chodili co nejvíc v terénu. Jinak to nejde. Někdy se může stát, že Pokémon, kterého chcete chytit, může být na místě, kde je potřeba dávat velký pozor, nebo se můžete zranit. A že je ze světa už hodně případů, kdy se to hráčům stalo. Rozhodně nehrajte za volantem, buďte opatrní kdykoliv a kdekoliv. Tohle prostě není hra na gauči.

Pořiďte si externí baterii. Bez ní budete nahraní. Pro počítání vzdálenosti musí být telefon neustále v aktivním režimu s rozsvíceným displejem. Hodina hraní obvykle „sežere“ 30 procent baterie. Řešením je originální náramek, ten ale zatím v Česku nekoupíte.

Budete potřebovat mobilní data, takže si nabijte předplacenku nebo si ověřte, že máte dostatečný datový tarif.

Pokémon Go je takový fenomén, že se mu rozhodně budeme věnovat v dalších článcích. Připravujeme pro vás tipy, triky a odkazy. Zůstaňte naladěni!

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Pokémon mánie pokračuje. Tyto informace by se vám mohly hodit
Nahoru