Alfie Allen prozrazuje o šesté sérii: Theon Greyjoy chce napravit všechny svoje chyby

Dlouhé čekání je u konce a v pondělí odstartovala šestá řada jednoho z nejúspěšnějších seriálů Hra o trůny. Přinášíme vám rozhovor s Alfie Allenem, který hraje v seriálu postavu Theona Greyjoye. Šestou sérii Hry o trůny můžete sledovat každé pondělí od 20:00 na HBO.

O: Kde se nachází Theon na začátku šesté sezóny?
AA:
Theon a Sansa na začátku šesté sezóny utíkají zasněženými mrznoucími lesy. Přeskočili zeď Zimohradu a prchají před Ramsayem. Bylo to neuvěřitelné: když jsme první den dorazili na natáčení v Bambradge Studiích, byla tam vytvořena scéna, která byla celá pokrytá umělým sněhem včetně stromů. V této sekvenci jsme doběhli k řece, do které se Sansa bojí vstoupit, a proto do ní vlezu první já. Nevěřte však tomu, co uvidíte v médiích na promo fotkách! Vypadá to totiž, jako by se mě ona snažila z té řeky vytáhnout, ale ve skutečnosti jsem se naopak já snažil dostat do řeky ji. Na fotkách vypadám jak nějaký slaboch, hahaha… Ale teď vážně. Theon vstoupí do řeky a musí se pak zachovat rozhodněji než kdykoli předtím. Řekne Sanse: „Vím, co s tebou psi mohou udělat, protože jsem to zažil.“ A to nakonec Sansu přesvědčí, aby skočila do řeky – oba totiž vědí, že díky tomu psi jejich stopu ztratí. Přebrodí se a potom se skryjí ve vyvráceném stromě. Pak se objeví Boltonova stráž se psy a Theon statečně prohlásí: „Já psy odlákám a ty mezitím někam zmiz…“

game_of_thrones_01_-_254

O: Takže je Theon připraven se kvůli Sanse obětovat?

AA: Ano, protože už nevidí smysl svého vlastního života. Takže psy odláká, nebo se o to alespoň pokusí. Nakonec se mu to nepodaří, protože stráž Sansu zahlédne. Poté se však objeví Gwendoline Christieová v roli Brienne z Tarthu a rozseká je všechny na kusy. Je u toho i Daniel Portman, který hraje Podricka Paynea, a začne bojovat s nějakým chlapíkem, kterému pak Theon vrazí do zad meč. Poprvé po dlouhé době tedy zase někoho zabije, což si určitě užívá… Pak se ovšem všechno zklidní a Brienne řekne Sanse: „Mám za úkol se o tebe postarat. Pamatuješ si, jak jsme se kdysi potkaly a tys mi nedůvěřovala? Podívej se teď kolem sebe. Myslím, že mi nyní už důvěřovat můžeš.“ Na tato slova Sansa mírně kývne hlavou směrem k Theonovi jako by se ho tím ptala: „Mám jí věřit?“ A já přikývnu, že ano. To byl pro mě hezký herecký okamžik – jedna z těch malinkatých věcí, která má ale svůj velký význam. V rámci všech velkých hrdinských činů, kterých je seriál plný, má i takové malé lidské gesto velký smysl a dokresluje vztah obou postav.

O: Vrací se tím Theon ke svému dřívějšímu životu?
AA: Určitě, to je přesné. Zejména proto, že Theon opět zabíjí. Vrací se tak tedy opět do role silného bojovníka, kterým kdysi byl. Samozřejmě už nikdy to nebude ten starý Theon, protože „nový“ Theon je shovívavější a možná i lepší člověk.

O: V jakém rozpoložení Theon je, když se snaží zapomenout na trauma, které zažil s Reekem?
AA: Je rád, že ještě žije. Myslím, že chce napravit všechny chyby, které spáchal. Je to ušlechtilý cíl. Nemyslím si, že přesně ví, jak na to. Ale první věc, kterou pro to může udělat, je pomoci své sestře nabýt moc nad Železnými ostrovy, protože jejich otec byl špatný král a z jejich království by mohlo být znovu skvělé místo. To je jeho hlavní cíl.

game_of_thrones_601_12_-_254
O: Jak hluboké jsou jizvy, které v něm zanechali Ramsay a Reek?
AA:
Myslím, že si to Theon v této chvíli nepřipouští. A že kdyby si to připustil, nebyl by schopen dál pokračovat po cestě, kterou se vydal. Ale do určité míry si myslím uvědomuje, že se to blíží. Má před Ramsayem určitý respekt, ale také ho zhluboka nenávidí. A myslím, že se u něj také projevuje něco na způsob stockholmského syndromu. Řekl bych to asi tak: pokud by se ti dva někdy setkali tváří v tvář, bylo by to velmi zajímavé…

O: Jste ve styku se svým bývalým trýznitelem, kterého hrál představitel Ramsaye Iwan Rheon?
AA:
V Los Angeles jsme spolu docela nedávno strávili hodně času. Je skvělý. Ale taky je to skutečný herec, který nechce ani mimo kameru projevovat příliš empatie, aby se to pak nevloudilo do toho, jak svoji postavu hraje. Je to ale můj kamarád a mám ho rád.

O: Jaké bylo letošní natáčení?
AA:
Doslova to znamenalo hýbat se a také moci mluvit. Ve třetí, čtvrté i páté sezóně jsem se sice hodně naučil hrát jen očima a tělem, ale opravdu jsem rád, že teď mohu také mluvit. Je příjemné zase ke hraní využívat také hlas. Někde jsem slyšel, že když byl někdo držen jako rukojmí anebo byl v nějaké extremní situaci, může se mu úplně změnit hlas. Takže jsem zkoušel různě se svým hlasem pracovat, abych do něj dostal tu suverénnost, kterou Theon v minulých sezónách projevoval. Chtěl jsem, aby můj hlas vyzněl více upřímně, opravdově a možná i zranitelně. A hlasový trenér, který na tom se mnou pracoval, mi řekl, že slyší, o co se snažím, a že se mu to velice libí. Tak to bylo super.

game_of_thrones_601_13_-_254

O: Zažil jste během letošního natáčení nějaké nezapomenutelné chvilky?
AA:
Pro mě to byla scéna, která mě strašně bavila, i když jsem z ní byl vyděšen. Theon v podstatě jen chlastá – alkohol mu totiž dodává sílu stát se člověkem, kterým chce být. Jeho sestra se mu přitom snaží říct: „Jestli si budeš celý život jen na něco hrát, tak to rovnou zabal. Podřízni si žíly, ať to máš už za sebou. Anebo se napij, ať je z tebe zase chlap.“ Byl to zajímavý pohled na život! Bylo to nádherné a zároveň opravdu hodně divné.

O: Muselo být příjemné se opět setkat se všemi herci, s nimiž jste už hrál, ale které jste několik sezón neviděl?
AA: Hrát opět s lidmi jako je Gemma Whelanová bylo super. Gemmu přímo zbožňuji. Je to výborná herečka a také skvělý člověk.

O: Ted už se seriál nenatáčí podle knižní předlohy. Je to pro herce více vzrušující, když neví, jak se bude příběh dále odvíjet?
AA:
Pro mě osobně je to více vzrušující. Sice si snažím namlouvat, že mě to nechává chladným, ale už několik týdnů či měsíců před tím, než se seriál začne vysílat, na něj pořád myslím.

O: Kdybyste vy sám mohl nějak scenáristicky ovlivnit Theonovu postavu…
AA: Představuji si, že bych zinscenoval setkání s dračí královnou. Sblížili bychom se, podívali se jeden druhému do očí, porozuměli si – a já bych se pak mohl proletět na drakovi. To bych fakt chtěl.

O: Každým rokem se zdá, že seriál sleduje stále víc a víc diváků. Je to pro vás jako pro herce nějak znatelné?
AA:
Ano, nesmírně. Dám vám na to takovou možná hloupou odpověď, ale mnohem více lidí nás herce teď poznává. A zároveň se mi v herecké branži otvírají dveře, do kterých bych dříve nikdy neměl šanci vstoupit, což je skvělé. Každý rok se v herectví učím stále něco nového.

O: Reaguje publikum dnes na Theona jinak než dříve?
AA:
Ano, nepochybně. Lidé k němu teď rozhodně cítí více empatie. Existuje už dokonce i Theonův fanklub. Těší mě, že jeho osudy lidem přinášejí radost…

O: Jak myslíte, že fanoušci budou na novou sérii reagovat?
AA:
Zblázní se z ní! Opravdu, myslím to vážně. Zkříží se totiž cesty postav, u kterých se nečekalo, že by se někdy mohly potkat. A čím podivnější, tím lepší a překvapivější to je. Autoři jednoduše spojují všechny nitky dohromady.

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Podnikáte? Zapojte se do projektu Odvaha za milion a ulovte si pro svůj byznys finance na reklamu, služby od O2 nebo třeba odborný mentoring
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru