Jak snadno přeběhnout z jedné aplikace do druhé bez ztráty dat?

Běhacích aplikací je spousta a vybrat pro sebe tu nejlepší není jednoduché. Co ale dělat, když začnete běhat s jednou, pak se vám zalíbí jiná, ale přitom nechcete přijít o své vyběhané statistiky? Nebo chcete sdílet data se známými, kteří používají jiné měření? Pomoc je jednoduchá. Údaje o svých sportovních aktivitách můžete totiž snadno kopírovat z jedné aplikace do druhé. Většina jich to naštěstí umožňuje, byť zpravidla přes poněkud schovanou funkci export / import.

Export ve webovém rozhraní Strava

Export ve webovém rozhraní Strava

Prakticky všechny uvedené aplikace ukládají nasbíraná data o sportovních aktivitách v cloudu – tedy na serveru provozovatele aplikace. Díky tomu je také možné prohlížet si data jak přímo v mobilu, tak i prostřednictvím webového rozhraní. Na webu přitom obvykle nabízí více údajů a díky většímu displeji i v přehlednější podobě. Údaje týkající se zaznamenaných sportovních aktivit se zpravidla ukládají v podobě souborů .GPX (z anglického GPS eXchange Format). Dalším častým formátem je .TCX (Training Center XML), který k datům GPX přidává některé doplňující informace týkající se sportovního výkonu (např. tepovou frekvenci). S některým z těchto formátů, a většinou s oběma, si rozumí snad všechny sportovní aplikace a díky tomu je možné data exportovat a importovat z jedné do druhé.

 

Exportovat lze po jedné, hromadně jen někdy
Všechny nejrozšířenější sportovní aplikace umožňují exportovat jednu vybranou aktivitu, většinou stačí najít tlačítko export. Například Strava ho schovává v nastavení dané aktivity, Sports Tracker má u dané aktivity vpravo nahoře oranžový nápis Export.

Hromadný export, tedy export většího počtu aktivit najednou, ale podporují jen některé aplikace. Už zmíněná Strava či Runkeeper ho nabízejí v nastavení (u obou najdete Settings vpravo nahoře) a pak už jen vpravo dole kliknete na Download all your activities, resp. Export Data). Třeba Sports Tracker ani Endomondo však hromadný export nenabízejí.

 

Automatická synchronizace
TapiriikEndomondo na svém webu v nápovědě odkazuje na službu Tapiriik, která umí sportovní aktivity synchronizovat mezi 13 různými službami. Kromě sportovních aplikací (vedle Endomonda třeba i Strava a Runkeeper) je tam i DropBox, kde aplikace vytvoří vlastní adresář a do něj nahraje soubory TCX či GPX. Odtud je pak možné importovat je do dalších aplikací, se kterými není Tapiriik propojen přímo.

Bohužel se za Tapiriik platí, ale autor žádá na zajištění služby pouze dva dolary ročně. Výhodou je, že se vše několika kliknutími propojí a následně už se uživatel o nic nestará a data proudí všemi propojenými směry. Bát se nemusí ani ti, kdo používají třeba dvě různé aplikace, protože Tapiriik pozná stejné záznamy a přenese jen jeden.

A kolik běhacích aplikací jste vyzkoušeli vy? Stačí vám jedna, nebo máte data hned v několika různých?

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru