Když vaše IT postihne infarkt. O firmách, které přežily, a o těch, které ne

IT je srdcem každé firmy. I proto téměř 30 % firem nedokáže po havárii IT plně obnovit svojí činnost a do dvou let skončí. V době, kdy se stále více společností spoléhá na služby a řešení třetích stran, je tak volba správné platformy otázkou života a smrti. Ať už jde o programovací jazyk, framework nebo třeba serverové a databázové řešení. Musí být spolehlivé, flexibilní a plně pod kontrolou. Své o tom ví řada podnikatelů, jejichž úspěšné firmy problém s IT málem či zcela položil.

„Zakázky, které měly být doručené, jsme nebyli schopni doručit, naopak zakázky, které byly zrušené, jsme k zákazníkům vozili znovu. Do toho se nám kupilo špatně objednané zboží ve skladu, před ním stáli dodavatelé s novým zbožím a každý den přibývalo dalších tisíc objednávek, které jen zhoršovaly situaci. Bylo to smutné období. Zákazníky, které jsme obsluhovali deset let, jsme najednou zklamali, a některé jsme možná ztratili úplně. S takto robustním systémem jsme neměli zkušenosti a odpovědnost vůči zákazníkům samozřejmě neseme my,“ komentoval zakladatel Mall.cz Ondřej Fryc potíže, které přinesl nepovedený přechod na nový systém.

Frycova společnost situaci, kterou navíc ještě zhoršil příchod ekonomické krize, nakonec zvládla a úspěšně došla až k prodeji za 6 miliard korun o čtyři roky později. Nechybělo ale mnoho a rekordní akvizice by se nikdy neuskutečnila. Ostatně řada jiných firem takové štěstí neměla.

„Strašidelná věc na platformách je ta, že vždy existují takové, které zvenku vypadají jako dobrá a zodpovědná volba, jenže podobně jako Windows v 90. letech vás zničí. Java aplety byly asi tím nejvelkolepějším příkladem. Měl to být nový způsob doručování aplikací, jenže zabily plus mínus 100 procent startupů, které tomu uvěřily,“ říká Paul Graham ze startupového akcelerátoru Y Combinator. Ten je aktuálně nejúspěšnějším akcelerátorem planety a hodnota firem, které jím prošly a ve kterých má podíl, je přes 65 miliard dolarů.

Blízko podobné katastrofě byla kdysi i společnost PayPal, dnes symbol internetových plateb. Nový CEO plánoval přechod na Windows, přestože spoluzakladatel firmy Max Levchin dokázal, že software PayPalu podával na Windows jen jednoprocentní výkon ve srovnání s Unixem. Jak to dopadlo? Místo platformy vyměnil PayPal svého CEO…

„Když přemýšlím, co v minulosti zabilo většinu startupů v e-commerce, byli to špatní programátoři a výběr špatné platformy,“ dodává Graham.

Jedním z možných preventivních opatření proti problémům s IT jsou tzv. přizpůsobivé služby pro podniky, neboli Elastic Business Solutions. S těmito službami budete využívat spolehlivé datové centrum od O2, v němž vám nebudou hrozit žádné komplikace technického charakteru. Elastické služby vás samozřejmě nezachrání před špatným výběrem programátora, a i výběr platformy zůstane plně na vás. EBS vám ale zajistí kompletní péči o infrastrukturu, na které vaše IT poběží, včetně možnosti kdykoliv průběžně přizpůsobovat poptávaný druh služeb a jejich objem. Pokud jde o hardware a dostupnost systémů, budete mít jistotu, že je o vše spolehlivě postaráno.

Více o našich produktech se dozvíte na od.o2.cz/jak-na-it-EBS.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Podnikáte? Zapojte se do projektu Odvaha za milion a ulovte si pro svůj byznys finance na reklamu, služby od O2 nebo třeba odborný mentoring
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru