Co si odnést ze StartUp Summitu

Kdo nezná slovo startup, jako by nežil. Skloňuje se ve všech podobách a nadějným, leč zatím malým projektům, je věnováno čím dál více pozornosti. A proto se ve čtvrtek z pražského SaSaZu stalo místo, kde se sešli lidé z nejrůznějších startupů, stejně jako lidé z korporací. A nechyběli ani investoři. Nebyli jste tam? Máme pro vás instatní StartUp Summit v šesti bodech.

Jsem ze startupu

1. Najděte 5 nejdrzejších lidí a dejte jim za úkol zničit vaši firmu

Filip Dřímalka, zakladatel EF1 a Know How Klubu, radil, jak úspěšně zavádět digitální inovace. Chcete být inovativní? Nezaměřujte se jen na svou cílovku, ale hledejte na svém nápadu nedostatky. Kritika vás mnohdy dokáže posunout o míle dál.

2. Sestavte kvalitní tým

Investoři za startup s potenciálem považují ten, ve kterém se sejde parta správných lidí. Lidí, kteří mají schopnost soustředit se na jeden daný cíl, mají hlad po úspěchu a schopnost disciplinovaně rozvíjet tržní příležitost. Ondřej Bartoš z Credo Ventures poznamenal, že spolupráce záleží také na takových věcech, jako je sebevědomí, které z člověka vyzařuje. „Je to o lidské kompatibilitě,” říká.

3. Ujasněte si, co chcete

Jdete na meeting s managerem z velké společnosti. Víte, co chcete? Tomáš Čupr, zakladatel Slevomatu, Dáme jídlo nebo Rohlik.cz radí, že je důležité být připravený. Neexistuje žádné pravidlo, jak jednat s korporacemi. Jediné, co může začínajícícím startupistům poradit je, navázat spolupráci s investorem, který celému projektu dodá serióznost, a korporaci tak zaručí, že projekt ze dne na den neskončí.

Jsem z korporace

1. Inovujte

Korporace jsou často považovány za těžkotonážní parník. Inovujte. Zjednodušujte. Nebojte se změn. Zlepšujte samotný produkt a přizpůsobujte se trhu. Jste inovativní? Filip Dřímalka radí: „Na to je jednoduchá odpověď. Vzpomeňte si na to, co inovativního jste udělali za poslední tři měsíce. Máte?”

2. Blahobyt způsobuje existenciální vakuum

Existenciální vakuum je zabiják úspěchu. A co že to vlastně znamená? Český hokejový kouč Marian Jelínek vysvětluje, že lidé, kteří mají pohodlnou práci, stálý příjem a nemají motivaci se rozvíjet, se často dostávají do stereotypu. Tito lidé pak nemají cíl, ani směr. Podle Jelínka nám blahobyt spíše škodí. Zvyšuje možnost volby, ale ta nás paralyzuje. Pokud máte na výběr ze dvou možností, většinou si vyberete. Pokud vám dá někdo možnost vybrat si z možností patnácti, bude pro vás mnohem těžší zvolit jednu jedinou. Jelínek také zmínil paradox, že dnes platíme lidem za to, aby nás dostali z komfortní zóny. Byli jste někdy na Boot Campu?

3. Úspěšní lidé nepotřebují motivovat.

Máte rádi úspěch a peníze? Pak je ale nezbytnou podmínkou mít rád to, co děláte. Úspěšní lidé nepotřebují být motivováni finančním obnosem, protože to, co dělají, dělají rádi. Marian Jelínek říká: „Baví tě peníze? Chtěj miliony, ale pod podmíkou, že miluješ činnost, která tě k tomu má dovést.” Neusazujte se v komfortní zóně. Důležité totž není chtít, ale jednat.

Be bolt

Na Summitu vystoupil i generální ředitel O2 Tomáš Budník, který zde představil zcela novou formu spolupráce jedné z korporací se startupy. Motivem ke vstupu do akcelerátoru Bolt nebudou jen finance, ale především možnost vyzkoušet projekty s využitím bohaté infrastruktury a ve fungujícím ekosystému se širokou zákaznickou bází a prodejní základnou celé společnosti O2. Startupy budou mít možnost spolupracovat s nejlepšími odborníky v telekomunikacích na českém trhu. Další možností bude komunikovat se zákaznickou bází O2. Motivací pro to navázat s O2 spolupráci může být také možnost využít prodejní sítě společnosti, která zahrnuje 150 prodejen, 800 operátorů a jeden z nejnavštěvovanějších webů v České republice. Sledujte www.bebolt.cz

Jsme rádi, že jsme mohli StartUp summit podpořit a stát se tak partnerem celé akce.

*Foto credit: oficiální pořadatel akce Startup Summit

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Podnikáte? Zapojte se do projektu Odvaha za milion a ulovte si pro svůj byznys finance na reklamu, služby od O2 nebo třeba odborný mentoring
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru