Bez této aplikace na dovolenou neodjíždějte. Přeloží cokoliv

Pokud platí, kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem, pak je aplikace Google překladač asi největší člověk na světě. Ale dost přirovnání, Google překladač je opravdu velmi praktická aplikace, která vám pomůže kdekoliv na světě.

Především pokud se na dovolenou chystáte do zemí, jejichž jazykem vládne v našich končinách málokdo, bude vám Google překladač velmi nápomocen. Ale dobře poslouží i u běžných jazyků, ať už francoužštiny, angličtiny, němčiny nebo ruštiny. Umí jich desítky a to nejenom překládat napsaná slovíčka či věty, ale umí i poslouchat a následně nahlas přeložený text převyprávět. A to stále není vše, u některých jazyků umí překládat i napsaný text přes fotoaparát.

Ale popořádku. Aplikace je zdarma pro Android a iOS. Umí překládat on-line, kdy je potřeba datové připojení, ale umí to i bez něj. To se může hodit tam, kde třeba mobilní signál není. Stačí, abyste si před cestou stáhli potřebné jazykové balíčky. Je to snadné, ikonku najdete při výběru jazyka. Když pojedete do Itálie, stačí si stáhnout italštinu, když do Číny, tak čínštinu.

Základní funkce je prostá. Vyberete jazyky, které chcete použít a začnete psát slova či věty. Můžete psát přes klávesnici, nebo je můžete čmárat prstem na displej. Systém je docela chytrý a překlepy či nejasnosti dokáže velmi přesně opravovat. Příjemně nás to překvapilo. Pokud chcete překládat opačně, stačí v horní liště mezi jazyky klepnout na políčko uprostřed a jazyky se prohodí.

Jenže klepat slovíčka, když se chcete dorozumět třeba na recepci hotelu, je zdlouhavé a nepraktické. Proto je tu další funkce, která je pro takový případ naopak velmi praktická. Opět vyberete jazyky, které chcete překládat a vyberete si ikonku mikrofonu. Následně můžete mluvit vy i protistrana a telefon vše přeloží a následně ještě věty přečte v tom kterém jazyku. Podívejte se na video, je to opravdu snadné.

Zní to neuvěřitelně, ale ono to funguje výborně. Samozřejmě je nutné mluvit jasně a pomalu, což se vyžaduje i od protistrany. Pak je výsledek výborný a dokážete se domluvit i na druhé straně světa, kde jinak nebudete rozumět ani dobrý den.

Poslední funkce už má omezení, neumí všechny jazyky. Je to čtení textu přes kameru fotoaparátu. Prostě vezmete mobil, aktivujete v překladači funkci pomocí ikonky fotoaparátu a namíříte foťák třeba na jídelní lístek v restauraci. A okamžitě se na displeji místo původního textu objeví překlad. Není to dokonalé, ale pro základní orientaci to stačí.

Jazykové omezení je následující. V režimu fotopřekladu umí překladač překládat mezi angličtinou a francoužštinou, ruštinou, španělštinou, portugalštinou, němčinou a italštinou. I tak je to praktický pomocník, minimálně u některého z těchto jazyků budete znát alespoň pár slovíček.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru