Takhle upravuje fotky Google. Minimalistický Snapseed udělá z vaší fotky záběr snů

V našem seriálu, co dělat s fotkami v mobilu, se dnes podíváme na zajímavou aplikaci Snapseed, kterou vytvořil přímo Google. Má to své výhody: žádné reklamy, jednoduchý vzhled, rychlé ovládání. A v neposlední řadě docela zajímavé výsledky.

Aplikace je sice od Googlu, takže je jasné, že je pro Android, ale je k dispozici i pro iPhony. Smůlu mají jen majitelé Lumií, na Windows Phone si Snapseed nenahrají. Snapseed je zdarma a ani vás v něm nebudou otravovat reklamy jako v mnoha jiných aplikacích.

Snapseed je vizuálně extrémně minimalistická aplikace, takovou jsme ještě neviděli. Ukazuje to už úvodní obrázek. Ale výhody to má, nikde nestraší zbytečná tlačítka a vše je logicky udělané. Navíc, aplikace je kompletně počeštěná, což je další plus.

Začneme výběrem fotky z vašeho mobilu. Nabídne vám to úvodní obrazovka a popisek Otevřít fotku je zcela jednoznačný. Po otevření snímku uvidíte jen minimum tlačítek. Opět je to nahoře nabídka Otevřít, nabídka Uložit, počítadlo kroků úprav, vyskakovací nabídka dalších funkcí (především kroku zpět). Hlavním tlačítkem je ale velké plusko v pravém dolním rohu. Toť vše.


Pod pluskem se ukrývají možnosti úprav. Je jich hodně, včetně základních, jako je ořez, úpravy jasu a dalších parametrů, natáčení a další. Vše se ovládá jednoduše, ale na první pokus nezvykle. Minimalismus především!

Spodní řádek popisuje, co parametr upravuje, jinak je potřeba zkoušet a pohybovat se intuitivně. Tedy roztahovat prsty po displeji, vybírat u ořezů a transformace a tak podobně. Na jednom obrázku si to vyzkoušíte a pak to je už hračka. V případě potřeby se dá vždy vrátit zpět a nebo začít znovu.

U každého efektu se pohybem prstem po displeji horizontálním směrem (tedy zleva doprava či obráceně) nastavuje úroveň parametru. Samotný parametr se vybírá vertikálním pohybem. To je napoprvé poněkud matoucí, nabídka parametrů se objeví až při tahu těmito směry. Popisky jsou ve spodním řádku, kde se změny parametrů ukazují.

Efektů je v nabídce několik, u některých jsou v nabídce další parametry, jako je barva efektu a podobně. Vše funguje dobře, ale není to nic, co by se nedalo najít i u jiných aplikací, včetně těch, kterým jsme se už věnovali.

Hlavním hitem je HDR scéna. Tento efekt se snaží napodobit funkci HDR u fotoparátů, mají je především dražší smartphony. V podstatě a laicky řečeno HDR (High Dynamic Range) vytáhne světlá a tmavá místa na snímku. Fotka tak dostane výraznější kontrast. Prakticky se použijí dvě expozice.

V případě HDR efektu v aplikaci Snapseed se můžete dobrat neuvěřitelných záběrů. Čím víc, tím jsou výsledky dramatičtější, ale samozřejmě hodně nereálné. Záleží, co od fotky chcete, jestli jen eliminovat její světelnou nedokonalost, pak se pohybujte do první čtvrtiny nabízených úrovní (do 25 ze 100). Pokud chcete něco z fantastického filmu, nebojte se přitlačit. Případně pak fotku prožeňte některým dalším filtrem. Co z toho může být, si můžete prohlédnout na přiložených snímcích. Původní je pojmenovaný jako originál.

Možnosti jsou dost široké, Snapseed je prostě hračka, s kterou si musíte hrát a hrát. Výsledky jsou však velmi zajímavé.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru