Pozor na cukrovku, tak sladkou puzzle hru jste ještě nehráli

Pokud jste ji nehráli, určitě ji budete znát alespoň podle názvu. Candy Crush Saga totiž výrazně využívá propojení hráče s jeho profilem na sociálních sítích a tak vám upozornění na výsledky v této hře určitě často vyskakovala u přátel na Facebooku. V zahraničí dokonce na tuto hru běží televizní reklamy.

Ne, Candy Crush Saga určitě není novinka, ale stále to je jedna z nejpopulárnějších her na mobily. A má hned několik dalších variant, třeba Candy Crush Soda nebo Diamond digger Saga, či Pet Rescue Saga od stejné vývojářské firmy s příznačným jménem King. A také má mnoho kopií s podobnými názvy.

Candy Crush Saga je puzzle hra, kdy přesouváte předměty tak, aby byly minimálně tři vedle sebe, bonus získáte za čtveřici v řadě, za pětici v úhlu a nebo ideálně za pětici v řadě. Prostě nic převratného. Podobný princip budou ti starší výborně znát z hry Bejeweled, kterou na webu měla společnost Pop Cap. Mimochodem, tehdy na mobilech frčel had, takže je to už hodně dávno.

Dnes najdete Bejeweled samozřejmě i pro smartphony. Candy Crash Saga a desítky dalších her však tento princip dovedly dál do jakéhosi příběhu, jestli to tak lze nazvat. Hra má desítky či stovky úrovní, kde se mění prostředí, obtížnost, pomůcky i odměny. S hrou tak vydržíte týdny a to především v případě, že nebudete chtít platit.

Candy Crush Saga totiž využívá dnes tak oblíbený princip freemium her. To znamená her, které jsou sice ke stažení zdarma a můžete je i zdarma hrát, ale jen do chvíle, než vám dojdou životy nebo budete chtít pomůcku, kterou jste si nevyhráli. Životy se obnovují, ale počkáte si. Obvykle nový přibude po půl hodině, kompletní pětice pak dorazí v násobku tohoto času. Obvykle si můžete jednou za den vytočit nějakou tu odměnu, penízky/cihličky/dukátky, za které lze koupit nové životy, ale obvykle nevyhrajete.

Pokud hrajete příležitostně, tak to tolik nevadí, alespoň u hry takzvaně nevytvrdnete. A hlavně vás neotravuje reklama, ta je zde jen na další hry od stejné firmy. Platí to pro Candy Crush Sagu i mnoho podobných puzzle her. Svůj herní účet můžete propojit s facebookovým, dostanete sice odměnu, ale vaši kamarádi vás asi nebudou mít moc rádi. Podmínka to není, ale hra vám případné propojení s Facebookem bude připomínat velmi často.

Samotná hra je snadná, v případě Candy Crush Saga je to záplava růžového pozadí, sladkých předmětů, stejně sladkých popisků – které jsou kompletně v češtině a vůbec, tolik cukru jste už dlouho neviděli. Pokud je v Candy Crush toho sladkého na vás příliš, můžete zkusit další hry od stejného vývojáře, nebo můžete zkusit konkurenční řadu Frozen podle animovaného hitu od Disney, v Česku uváděné jako Ledové království. Princip hry je velmi podobný.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru