Proč jedna fotka, když si můžeme rovnou udělat koláž

V třetím dílu seriálu Kouzlíme s fotografiemi se podíváme na koláž. Pokud už je přímo nepoužíváte, tak je minimálně určitě budete dobře znát od přátel z Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. Prostě a jednoduše fotky složené z několika snímků. Je to snadné, ba přímo triviální. Ale nejdřív si musíte vybrat tu správnou aplikaci. A to už tak snadné není, je jich snad milion.

V principu si musíte rozmyslet, jestli nutně potřebujete dělat koláže tak zvaně na živo a nebo si to chcete nejdřív rozmyslet a tvořit je z již hotových fotografií. První varianta není tak obvyklá, pro tu druhou platí, že aplikací je tolik, že byste je za rok všechny nevyzkoušeli.

V prvním případě zkuste třeba aplikaci Camu. Je zdarma pro Android i iOS a je docela povedená. Je to jednoduchý fotoaparát, který umožňuje fotit s několika základními filtry. V tomto směru rozhodně není přeborníkem, ale stačí to. Víc najdete v menu v levém horním rohu. Vyberete si, jakou fotku chcete pořídit. Od obyčejné, přes čtvercovou po dvoj- až čtyřsnímek. Rozdělení je pevné, jen v jedné variantě dvojsnímku si můžete určit osu, podle které bude výsledný obrázek obě fotografie rozdělovat.

Camu následně umožňuje i drobné úpravy a fotky samozřejmě můžete ihned sdílet. Aplikace je to uživatelsky přívětivá, sice nabízí koupi dalších filtrů a některých doplňků, ale neotravují v ní reklamy a i nabídka dalších nákupů není nikterak obtěžující.

Pokud nepotřebujete vícenásobné snímky pořizovat přímo, můžete si je udělat zpětně z již nafocených fotografií. Těžko radit v jaké aplikaci, je jich opravdu obrovské množství a některé kombinují další funkce a efekty. Naše tipy tak berte jen jako nápovědu, stačí zadat v obchodu s aplikacemi slovo koláž nebo anglické grid, což v překladu znamená mřížka.

Nám se líbí aplikace Grid: Photo Collage Editor (při vyhledávání doporučujeme zadat celý název). Hned po spuštění nabídne tři stránky různých mřížek pro různý počet fotografií. Po výběru vám nabídne v polovině displeje vaše fotografie a v polovině zvolenou mřížku. Pak stačí jen podržet prst na vybrané fotce a fotku přesunout na vybranou pozici v mřížce. V dalším kroku můžete jednotlivé fotky v jejich políčku posunout, otočit, zvětšit a zmenšit. O krok dále přidáte jednotlivým fotkám efekty, dále vyberete pozadí mezi fotografie, můžete přidat rámeček včetně zvolení jeho tloušťky a případně připsat popisek.

V posledním kroku výtvor uložíte včetně názvu a rovnou ho můžete poslat e-mailem nebo na sociální sítě. Vše je jednoduché, intuitivní a reklama neobtěžuje víc, než je nezbytně nutné. Dáváme jedna mínus.

Podobné funkce, ale trochu jiné provedení nabízí aplikace Photo Grid (zdarma pro Android i pro iOS a i pro Windows Phone). Zde si nejprve vyberete fotky, které chcete kolážovat. Může jich být až 15. Rámeček se pak zvolí podle počtu fotografií. V dalším kroku si můžete jeho rozvržení upravit, v nabídce je hodně variant. Opět jsou zde k dispozici filtry, ale ty se aplikují na všechny fotky najednou. Podrobnější je práce s pozadím a rámečky. A to jak tím vnějším, tak s rámečky jednotlivých snímků. Můžete si snímek popsat, můžete do něj kreslit, přidat nálepku a tak dále. Na závěr výtvor uložíte a můžete si vybrat i rozlišení.

Opět poměrně jednoduchá a intuitivní aplikace, která vedle koláží nabízí i další úpravy snímků. Jelikož je zadarmo (jen s obvyklými reklamami v ještě rozumné míře), tak za vyzkoušení nic nedáte.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru