Udržte na videu Horizon. Je to drobnost k nezaplacení

Občas s tím má problémy každý. O čem je řeč? Mluvíme o formátu videa při natáčení mobilem. Pokud se vám to už nestalo, tak jste to už jistě viděli třeba na Facebooku nebo Youtube. Video, které je natočené na výšku a tak je omezené na úzký pruh obrazu se silnými černými pruhy po bocích. A nebo i správně natočené video, na kterém se obraz neustále překlápí, jako kdyby kameraman stál na kymácejícím se parníku.

Přitom to lze vyřešit velmi snadno. Jděte do svého obchodu s aplikacemi, buď pro iPhone nebo Android a stáhněte si aplikaci Horizon. Pro Apple výrobky není zdarma, stojí asi 50 korun, ale umí toho víc než její varianta pro Android. Ta je v základní verzi zdarma, ale pro plné použití je potřeba zakoupit plnou verzi za přibližně 20 korun. A věřte, za ty peníze to stojí!

Princip aplikace je velmi jednoduchý. Natáčíte přes ní video (u iPhonu můžete i fotit) a je úplně jedno, jak telefon držíte. Obraz bude vždy vodorovný a natáčený správně na šířku. Prostě můžete s telefonem točit jak chcete, držet ho na výšku, šikmo, postupně ho přetáčet, ale nahrávka bude stále vodorovná a natočená na šířku.

Funguje to skvěle. Samozřejmě pokud budete s telefonem točit jak na kolotoči, žádný zázrak z toho nevypadne. Ale při rozumném použití se vůbec nemusíte soustředit na to, jestli se vám podařilo obraz srovnat s horizontem a jestli vám ruka neucukla. Aplikace nabízí rychlejší a pomalejší přetáčení obrazu, doporučená a základní je druhá varianta, která produkuje plynulejší obraz.

K nastavování toho moc není, aplikace Horizon je jednoduchá jako facka. V principu si nastavujete jen variantu natáčení obrazu. Na výběr je flexibilní obraz, který se přizpůsobuje šířce displeje a vždy natáčí nejširší možný záběr. Druhá varianta naopak volí velikost záběru podle nejmenší dostupné úhlopříčky a třetí možnost jen zafixuje obraz pro nejužší a nejširší možný záběr. To znamená, že je ose obraz přepíná jen pro variantu na šířku a na výšku a nikoliv pro libovolné natáčení mobilem jako v prvních dvou případech.

Dále si v menu můžete nastavit kvalitu záznamu a přímo aktivovat světlo. Horizon je velmi jednoduchá aplikace, ale nesmírně efektivní. Omezení bezplatné verze pro Android je v délce záznamu, můžete nahrávat jen půlminutová videa a ve videu je navíc logo aplikace. Ale v rohu, což tolik neruší. Zaplacení plné verze doporučujeme, za 20 korun to rozhodně stojí.

Verze pro Apple přístroje je dražší, ale umí toho víc. Umí i fotografovat, což je velmi praktické, umí nahrávat videa ve vysokém rozlišení 2K, můžete si nastavit rychlost snímání a záběr nechat takzvaně zamrznout. Princip použití je pak úplně stejný. Opět doporučuje zakoupit, výkon zdaleka převyšuje cenu aplikace.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru