Apple změnil smarpthony a teď chce změnit auta

Apple má dost peněz na to, aby se mu jeho záměr povedl. Otázkou ale je, co má za lubem. Není tajemstvím, že ho auta zajímají, ale chce nějaké přímo vyrábět? Nebo ho zajímají jen multimediální systémy? Spekuluje se i o chytrém automatickém řízení aut.

Vzhled případného Apple auta je neznámý, nezávislí designéři si ale auto od Applu představují už hodně dlouho. Tento návrh auta iMove pochází z roku 2010 a nakreslil ho mladý designér Liviu Tudoran.

Tak především, Apple má hodně peněz. Je to nejcennější firma na světě a v hotovosti drží 170 miliard dolarů. To je dost peněz, aby si Apple mohl koupit leckterou světovou automobilku a dost peněz na to, aby začal vyrábět auta sám. Na druhou stranu může peníze použít úplně jinak.

Jenže s auty Apple nějaké plány má. Začal totiž najímat zkušené specialisty z automobilového průmyslu, doslova je začal přetahovat konkurenci. Podle mnoha zdrojů totiž nechce s žádnou současnou automobilkou spolupracovat, chce si to dělat po svém.

Což dává smysl, protože Apple je tímto přístupem dobře známý. Hodně to připomíná situaci při vývoji prvního iPhonu. Tehdy to Apple také řešil po svém a následně při představení iPhonu se veřejnost i konkurenti nestačili divit. Zcela totiž předběhli dobu a iPhone si technologický náskok držel několik let, než konkurence jeho vychytávky dohnala.

Otázkou ale je, co by Apple mohl vymyslet u aut, aby se situace s prvním iPhonem opakovala. Některé zdroje mluví o tom, že se jim líbí možnost automatického řízení aut. S tím si už delší dobu a veřejně hraje konkurenční Google, který také jinak nemá s auty v podstatě nic společného. Jiné zdroje ale toto vyvrací.

V každém případě by auto, třeba s jménem iCar, mělo být elektromobilem. Ty jsou teď v kurzu a Apple se mohl inspirovat od souseda, automobilky Tesla. Obě firmy mají centrály kousek od sebe nedaleko San Franciska. Spekuluje se i o palivových článcích, tam má velký náskok Toyota, která model Mirai s palivovými články už začíná prodávat.

Možností je hodně a Apple má na to, aby i v takto pro něj vzdáleném oboru uspěl. Přestože projekt s kódovým označením Titan je teprve v počátku, už prý manažeři Applu sondovali, kde by se auto mohlo vyrábět. Pravděpodobně k tomu nebudou stavět vlastní továrnu, ale najmou si výrobu u některých externích dodavatelů, kteří sami vlastní auta nevyrábí, ale produkují vozy na zakázku jiným automobilkám.

Ať to dopadne jakkoliv, máme se na co těšit. Apple má obrovskou sílu a zjevně i chuť rozšířit své podnikání mimo spotřební elektroniku. Perlička na závěr, samotný Steve Jobs měl sen – chtěl vyrábět auta.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Podnikáte? Zapojte se do projektu Odvaha za milion a ulovte si pro svůj byznys finance na reklamu, služby od O2 nebo třeba odborný mentoring
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru