Závislost: nekonečná arkádová skákačka Crossy Road vás pohltí

Hra je to triviální a nemá žádné úrovně, vlastně hrajete furt to samé dokola. Přesto vás chytne a nepustí. Pochválit musíme i rozumnou míru reklamy, skvělou retro grafiku a snadné ovládání.

Realistická 3D grafika? Ani náhodou. Crossy Road (iOS a Android) vypadá jak z osmdesátých let minulého století. Což není náhoda, takto vypadá zcela záměrně. Cross Road se v herním dávnověku inspirovala podobnou hrou Frogger od legendární firmy Konami. Samozřejmě v moderním hávu a na mobilech, o kterých se tenkrát komukoliv ani nesnilo.

Princip hry je snadný jako facka. Pohybujete po krocích zvířátkem všemi směry, ale podstatný je pohyb jen dopředu. Za každý krok vpřed se vám načte bod. Nikdo na vás nestřílí, nic vás nechce sežrat – záda si hlídat nemusíte. Jedinou překážkou jsou auta, vlaky a voda.

Herní plán je plný silnic – jednoproudých, dvou-, tří- i mnohem víceproudých. Železnice také není jenom jednokolejka a řeky jsou užší i širší. Provoz je hustý, jednosměrný i obousměrný. Když nestačíte přejít silnici nebo trať a nebo spadnete z klád do řeky, je konec. A hrajete znovu od začátku. Bezpečně se můžete cítit jen na trávě, kde vám v pohybu mohou překážet stromy nebo zvířata. Takže se občas budete muset přesunout vlevo či vpravo.

Hra je strašně jednoduchá. Nehraje se na životy, úrovně ani nic podobného. V podstatě je vedle provozu proti vám jen čas, i když ten se nikterak nenačítá nebo neodečítá, jen se celá scéna stále posouvá dopředu. Když nebudete postupovat vpřed dost rychle, tak vás scéna předběhne a odnese si vás pták.

Jak v tomto případě nebo když vás přejede auto nebo vlak, nebo spadnete do vody, hra končí. Začínáte znovu a hrajete tak dlouho, dokud nenastane výše uvedená katastrofa. Překonáváte vlastní rekord nebo rekord přátel, když se zaregistrujete a bude své výsledky s nimi sdílet.

Cestou můžete sbírat pohozené mince, za které si můžete kupovat nová zvířátka. Ne že by to vyloženě bylo k něčemu, ale proč ne. Zvířátko stojí 100 peněz, což budete sbírat poměrně dlouho, přestože se počítadlo mincí nenuluje a nemá na něj vliv úspěch ve hře. Peníze můžete získat i jinak – jednou za čas dostanete bonus a nebo si je vyděláte shlédnutím reklamy, což vám bude nabídnuto.

Když už jsme u reklamy, hra je zdarma a uvedená reklama nijak neomezuje samotnou hru. Nabídne se vám jen jako možnost získání bonusových mincí, tedy mimo samotnou hru. Otevře se v celém okně a nevyskočíte z ní. Některá je pársekundová, jiná půlminutová. Tento způsob využití reklamy v bezplatné hře považujeme za férový a rozhodně akceptovatelný. Zvířátka si můžete kupovat i za reálné peníze, ale nutné to rozhodně není.

Jiná zvířátka se v podstatě liší jen zvuky, které vydávají a někdy se mírně změní barevné prostředí hry a jednotlivé prvky mají trochu jiný design. Ale to není podstatné, grafika je stejně natolik svébytná, že detaily řešit nebudete. Jen se opět a opět budete snažit překonat svůj rekord nebo rekord svých přátel. Crossy Road je sice strašně jednoduchá hra, ale velmi návyková. Doporučuje všemi deseti.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru