Dieta do nového roku. Zadarmo a bez šizení

Určitě jste si už nějaké předsevzetí do nového roku dávali. Mezi ta nejčastější bez pochyb patří redukce hmotnosti. Někomu stačí pár kilo, někteří za to potřebujeme vzít pořádně. Teď se ale konečně zbavíme všech výmuv, víc než smartphone a jednu výbornou českou aplikaci nebudeme k hubnutí potřebovat.

Výborných českých aplikací není mnoho, ale ta dnešní se opravdu povedla. Najdete jí pro Android i iPhony a iPady. Vymyslel jí vývojář Tomáš Pětivoký a dal si opravdu záležet. Ale popořádku…

Aplikace Kalorické tabulky trochu mate názvem, jde totiž o komplexní nástroj pro to, aby vaše dieta měla pravidla i smysl. Sice vyžaduje, že budete zaznamenávat svůj denní režim včetně stravování, ale zase nemusíte kupovat žádné fitness náramky ani jiné příslušenství. Aplikace je v základní verzi zdarma, placená varianta (která je bez reklam) stojí asi 40 korun.

Aplikace Kalorické tabulky se skládá z několika součástí. Základem je vytvoření vlastního profilu, v kterém je potřeba zadat pohlaví, věk, výšku a váhu. Následně se do denních tabulek zadává kalorický příjem a výdej. Což není nic neobvyklého, často je ale problém v tom, že si musíte jednotlivá data složitě vyhledávat. V aplikaci Kalorické tabulky je ale vše zadáno a vy jen budete vyhledávat potraviny a aktivity z nabídky.

Doporučujeme prohlédnout i podrobné video od autora Kalorických tabulek:

Databáze je obrovská a musíme před autorem smeknout klobouk, jakou si dal práci se zadáváním údajů. V seznamu najdete nejen drtivou většinu obvyklých jídel a potravin, navíc zde najdete konkrétní výrobky od jednotlivých producentů. Takže zadávané údaje jsou velmi přesné. Příklad: buď můžete zadat jedno konkrétní jídlo v normované hodnotě, nebo si můžete, když si vaříte sami, zadat jednotlivé suroviny, z kterých jídlo připravujete. A opravdu zde najdete obrovské množství surovin, každou pak můžete zadávat v přesných porcích nebo snadno odměřitelných jednotkách.

Pokud něco v databázi nenajdete, můžete potravinu zadat. A to tak, že naskenujete čárový kód. Vyzkoušeli jsme to a v našem případě aplikace rozpoznala i specifické zahraniční výrobky jednoho nadnárodního řetězce. Takže opět palec nahoru!

To samé platí pro nápoje a vlastně na druhé straně rovnice i pro aktivity, které jste během dne podnikli. Není zde jen sport, ale i běžné činnosti jako sledování televize, odpočinek, úklid, vaření nebo práce na PC.

Pokud budete svůj denní režim poctivě zaznamenávat, tak v mobilu budete mít detailní přehled o vašem jídelníčku pěkně rozdělený podle jednotlivých jídel v jednotlivých dnech. Přehled budete mít i o pitném režimu a o svých aktivitách.

Navíc budete informováni, jestli je vaše strava vyvážená. Aplikace umí podle jednotlivých potravin a jídel vypočítat denní příjem bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. To vše navíc zobrazí v přehledných grafech, které barevně ukazují složení vašeho jídelníčku.

Aplikace za vás také spočítá, jestli jste měli větší příjem energie nebo výdej a poté to hezky zobrazí v přehledné tabulce. A pokud nebudete údaje šidit, tak spočítá, jak se pohybuje vaše hmotnost. Samozřejmě je optimální, když se bude posouvat směrem dolů. Pak bude dieta účinná.

Kalorické tabulky za nás samy nezhubnou. Dieta vyžaduje pevnou vůli a hlavně nějakou tu námahu. To nedokáže žádná aplikace na světě a nedokáže to ani sebedražší fitness náramek nebo jiné zařízení. Je to jen na nás. Ale jako pomocníkovi dáváme Kalorickým tabulkám pět hvězdiček.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru