Mobilní aplikace pro vaše oči

barvocitVšimli jste si někdy, kolik je ve vašem okolí lidí s brýlemi? A další mají nepochybně kontaktní čočky. Ale na rovinu – z větší části si za to můžeme sami. Příliš mnoho času trávíme před obrazovkami, čteme při nekvalitním světle a vystavujeme své oči například zakouřenému prostředí.

První aplikací, která se na vaše oči a jejich zdraví zaměřuje, se jmenuje Test zraku (dostupná pro Android i Apple). V několika krocích můžete snadno provést samovyšetření zraku, ještě než se vydáte za doktorem. Nebo změnit názor pokud jste to zatím považovali za zbytečné. Na několika obrázcích se otestujete na ostrost zraku, barvocit, astigmatismus a onemocnění sítnice.  Aplikace je samozřejmě zdarma.

Druhá aplikace má podobné poslání, přesto je dost jiná. Jmenuje se PEEK (zkratka z Portable Eye Examination Kit) a zaměřuje se výhradně na vyšetření sítnice, konkrétně diagnostickou část. Vše funguje tak, že fotoaparát mobilního telefonu s aplikací zaměříte na oko pacienta. Aplikace zvládne klasické vyšetření zraku pomocí zobrazování čím dál tím menších znaků, kontrolu barvosleposti a schopnosti rozpoznat kontrasty. Zároveň je schopná vyfotografovat čočku oka a porovnat ji s dalšími fotografiemi s různými onemocněními.  Výsledky je poté možné konzultovat s laboratoří kdekoliv na světě a díky tomu mnohem efektivněji léčit.

https://www.youtube.com/watch?v=mHS2sRL8r04

Aplikaci již delší dobu testují v Keni, kde dosahuje dobrých výsledků. K jednotlivým „vyšetřením“ se zároveň přiřazuje GPS souřadnice, takže lékař bude vždy vědět, kde a v jakém prostředí pacient žije. Aplikace je dostupná pouze pro operační systém Android a doufáme, že její vývoj bude zdárně pokračovat.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru