Komunitní financování po česku

Častokrát jsme psali o tom, jak stačí dobrý nápad na aplikaci a o peníze na vývoj se postará komunita. Americký server Kickstarter.com je v tomto ohledu asi nepřekonatelnou legendou, díky které vznikly stovky mobilních aplikací a her. Pokud máte také dobrý nápad a z nějakého důvodu ho nechcete financovat přes zahraničí, máme pro vás dobrou zprávu.

I v Česku totiž funguje několik serverů zaměřených na komunitní financování. Prim mezi nimi hrají HitHit a Startovač. Nejde přitom o nějaké malé webíky – například Hithit už má za sebou dva roky existence, více než 400 projektů a vybraných 16 milionů Kč.

A jaké nápady mají úspěch?

Může jít třeba o hry. V ideálním případě si třeba vyberete starší a stále kvalitní hru, po které se vám stýská. A převedete ji do podoby hratelné na vašem smartphonu nebo tabletu, jako se to povedlo v případě legendární české fantasy RPG Brány Skeldalu. Samotný port na mobilní zařízení zaštiťoval Jindřich Rohlík – původní autor hry a její producent. Na celý projekt žádal na Startovači od fanoušků 180 000 Kč, což mu 163 „startérů“ splnilo. Hru si nyní můžete stáhnout pro zařízení s Androidem i iOS.

Na HitHitu se zas podařilo zrealizovat projekt bikesharingu. Pokud se pohybujete po některém z větších českých měst, dost možná narazíte na růžové kolo. Na webu www.rekola.cz nebo v mobilní aplikaci pro Android nebo iOS si najdete nejbližší kolo. Necháte si poslat kód k jeho odemčení a zkrátka jezdíte. Jakmile ho nebudete potřebovat, zamknete ho a oznámíte jeho polohu, aby ho mohl kdokoliv další snadno najít. Jednoduché, praktické.

Nemusí jít ale jen o aplikace. Díky komunitnímu financování si na sebe již vydělaly i knihy, hudební alba, festivaly a další a další projekty. Tak jaký bude ten váš?

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru