Nejvíc datuje uživatel iPhonu. Android remízuje s Windows Phone

Není uživatel jako uživatel. Každý svůj smartphone využívá trochu jinak, někdo své mobilní připojení vyloženě „žhaví“, jiný přenese dat málo. V celkovém pohledu však můžeme srovnat, jak na tom uživatelé jednotlivých platforem jsou. A vítězem titulu největšího konzumenta dat jsou uživatelé iPhonů.

V absolutních číslech v naší síti mezi mobilními operačními systémy z hlediska množství přenesených dat jasně vede Android. Vždyť chytrý telefon s tímto operačním systémem u nás má 8,4krát víc lidí než iPhone. Jenže chování jednotlivých uživatelů je hodně odlišné.

Graf_data_OSPrůměrně totiž uživatel iPhonu přenese za měsíc něco přes 750 megabajtů dat, což je víc než dvojnásobek toho, co měsíčně spotřebuje průměrný uživatel smartphonu s Androidem či Windows Phone. U Androidu je průměrná měsíční spotřeba dat asi 344  megabajtů, u Windows Phone je to jen nepatrně méně, něco přes 342 megabajtů. To jsou údaje za červen.

Krom těchto mobilních operačních systémů už ostatní přispívají do celkového objemu dat jen drobky – třeba uživatelé BlackBerry přenesou asi 180krát méně dat než uživatelé androidích telefonů, však jich je také oproti nim jenom hrstka. Navíc uživatelé BlackBerry daty šetří, měsíčně průměrně přenesou 80 MB dat. Tady se projevují i úsporná opatření pro komprimaci dat od BlackBerry.

Na to, čím jsou ovšem rozdíly v přenosu dat mezi jednotlivými systémy způsobeny, jsme se podívali i trochu detailněji. Uživatelé iPhonu získávají svůj průměrný náskok už při běžném brouzdání. I když jich je 8,4krát méně než uživatelů androidích telefonů, při brouzdání dohromady přenesou jen pětkrát méně dat. V případě využití Facebooku je rozdíl ještě menší, iOS smartphony provozem v rámci Facebooku přenesou více než čtvrtinu toho, co androidí přístroje.

A na YouTube je celkové spotřeba dat iOS v porovnání s Androidem jen třetinová. To znamená, že průměrný uživatel iOS zařízení přenese z YouTube téměř třikrát víc dat než uživatel androidího telefonu a podobné je to i u dalších služeb se streamováním videa z internetu. Neznamená to samozřejmě, že by uživatelé iPhonu strávili na YouTube trojnásobek času, určitý vliv tu bude mít i kvalita přehrávaného videa, která může být oproti obyčejným androidím smartphonům u iPhonů vyšší.

Jak si vedou v tomto srovnání uživatelé Windows Phone? Těch je zhruba třináctkrát méně než uživatelů Androidích telefonů, brouzdáním po internetu ovšem přenesou téměř osmnáctkrát méně dat. Vysoko si u nich stojí YouTube, které je na druhém místě žebříčku v přenosu dat a u kterého mají uživatelé Windows Phone zhruba stejnou průměrnou spotřebu jako uživatelé Androidu. Naopak na Facebooku přenesou dohromady pouhou dvacetinu toho, co uživatelé Androidu, takže tady jsou opět spořivější. Vzhledem ke zhruba stejné průměrné spotřebě dat na uživatele to znamená, že uživatelé Windows Phone využívají data pestřejším způsobem, stejný příděl rozdělí mezi více služeb a aplikací.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru