Postavte svůj mobil na nohy

V minulém díle série o mobilním fotopříslušenství jsme se věnovali čočkám a objektivům. Nyní přichází na řadu věc stejně nebo možná ještě více důležitá. Veškerá vaše optika bude totiž k ničemu, pokud se vám třese ruka. Ano, dnes se zaměříme na stativy a jim podobná zařízení.

gorillapod_2U stativu musíme nejdříve vyřešit jednu zásadní věc – zatímco všechny běžné fotoaparáty mají standardizovaný závit, který je kompatibilní se všemi stativy, u mobilů nic takového neexistuje. Proto musí být uchycení mobilu vyřešeno jinak.

S originálním způsobem přišly stativy Gorillapod. Dvě kolébky spojené pružnými, ale přitom stále pevnými lanky. Jednoduché a efektivní. Tyto stativy však prosluly kvůli jiné věci, a tou jsou přizpůsobivé nohy. Zatímco většinu stativů „pouze“ postavíte na plochu, Gorillapody můžete připevnit i na svislé předměty, nebo přizpůsobivýma nohama „obejmout“ vodorovnou větev. Zkrátka je využijete všude tam, kde běžné stojany nemají šanci.

Pokračujeme o něco pokročilejším zařízením. Pokud s mobilem natáčíte také video, je vaším největším nepřítelem trhaný pohyb. Toho se vyvarujete jednoduchým trikem – přiděláte kolečka. Buď jako samostatné příslušenství ke stativu, nebo si objednáte kompletní zařízení a pak už jen experimentujete.


Podobným přístrojem je Mobislyder, jeho využití je však přeci jen trochu jiné. Neposunuje se totiž celý „stativ“ ale pouze jeho část s fotoaparátem po pevně dané liště. Tu však můžete různě naklánět a tím docílíte mnohem zajímavějších záběrů. Lišta je dlouhá cca 35 cm a uchycení je kompatibilní s většinou dostupných chytrých telefonů.

mobislider

drzak_na_kolo

Posledním dnešním tipem je jednoduchá vychytávka, která uspěla na kickstarteru. Jedná se uchycení mobilu na tyč. Cože, říkáte si? K čemu je to dobré? Stačí si uvědomit, že tyč jsou také řídítka vašeho motocyklu nebo kola. Díky tomuto adaptéru (opět je kompatibilní s drtivou většinou telefonů) zachytíte vaše divoké sjezdy i krásu okolní přírody. A možná nejúžasnější věc – jeho hliníkovou pojistku můžete využít jako otvírák, až se budete chtít po jízdě něčím zchladit.

Bude Vás zajímat

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nový kanál o letectví v O2 TV
Nahoru