Se Skype si za chvíli pokecáte třeba s Číňanem

Komunikační program Skype pro internetovou telefonii je dobře znám už mnoho let. Novinkou je automatický překladač, který by se měl ve zkušebním provozu objevit v nových Windows 8 ještě letos.

Zní to jako ze sci-fi filmu. Na jedné straně vy, na druhé někdo na opačné straně světa. Vy mluvíte jen česky, protistrana třeba jen čínsky. Do teď neřešitelný problém, snad jen kdybyste se u videohovoru domlouvali posunky. Velký pokec by to určitě nebyl, pravděpodobně byste se vůbec nedomluvili.

Na konci letošního roku však i takovou interkontinentální debatu můžete zvládnout docela snadno. Program Skype pro internetové volání totiž dostane automatický překladač. Microsoft, který Skype vlastní, službu předvedl a vypadá to nadějně, i když stále ne dokonale.

Rozhovor, s kterým se Microsoft pochlubil, vedl viceprezident Gurdeep Pall s Dianou Heinrichsovou z německé pobočky Microsoftu. On mluvil anglicky, ona německy. Vše probíhalo jako videohovor. Systém postupně překládal řeč z jednoho jazyka do druhého včetně titulkového přepisu v původním jazyce.

Automatický hlas se generuje tak, aby byl co nejpodobnější hlasu toho, kdo mluví. Můžete sami posoudit na videu, nakolik se mu to daří. Automatický překladač by měl zvládnout zatím 40 jazyků, Microsoft neřekl, jaké to budou, musíme si proto počkat do podzimu, jestli mezi nimi bude i čeština.

Z videa je patrné, že překlad zatím není dokonalý. Pro běžnou neformální konverzaci to stačí, na profesionální pracovní hovor to zatím není. Pokud jste doufali, že se už cizí jazyky nebudete muset učit, bude stále lepší si nějaké hodiny ještě zaplatit. Alespoň pro nejbližší dobu.

Skype překladač bude k dispozici od podzimu, zatím pouze pro počítače s Windows 8. Firma slibuje, že na programu nadále intenzivně pracuje, třeba tak, že analyzuje miliony hovorů na Skype a tak se program učí obraty a další detaily. Později má být Skype překladač dostupný i pro další platformy – třeba i pro mobily.

Skype letos slaví 11 let. V roce 2003 autoři z Dánska, Švédska a Estonska poprvé vypustili program pro internetové telefonování známé pod zkratkou VoIP (Voice over Internet Protocol). Před třemi lety firmu koupil gigant Microsoft, který službu začlenil jak do klasických Windows pro počítače tak pro mobilní Windows ve smartphonech. Ale k dispozici je volně pro většinu platforem.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru