Přes mobilní platební terminál O2 platí zákazníci dvojnásobné částky

interiér knihkupectví PageFiveZatímco průměrná útrata v knihkupectví PageFive, které se specializuje na umělecké publikace, činí při platbě v hotovosti zhruba 600 korun, transakce provedené platebními kartami přes mobilní platební terminál O2 jsou více než dvakrát vyšší, tedy zhruba 1300 korun. Není proto divu, že když majitelé holešovického knihkupectví na konci ledna 2014 otevírali další pobočku v Tančícím domě, pořídili si ještě druhý terminál. „Prodáváme hlavně výtvarné publikace, autorské tisky a umělecká periodika – vesměs unikátní kousky. Některé jsou levné, jiné patří spíš k těm dražším. Možnost zaplatit kartou lidem nákup usnadňuje a nám zvyšuje tržby. Platby kartami dělají asi 40 procent našich tržeb,“ říká Naděžda Sheshukova, spolumajitelka PageFive.

Možnost akceptace karet si pochvalují také manželé Šmídovi provozující taxislužbu. „Už delší dobu jsme uvažovali o pořízení karetních platebních terminálů, ale poplatky nám přišly dost vysoké. Kromě investice do zařízení bychom totiž platili transakční poplatky a ještě měsíční paušál. Navíc se čtyřletým úvazkem. Mobilní platební terminál O2 jsme získali v rámci pilotního provozu zdarma a můžeme jej na konci odkoupit za čtyři tisíce. Takže platíme pouze transakční poplatek,“ vysvětluje Iveta Šmídová, majitelka firmy. Kartou platí zákazníci spíše za delší cesty, případně klienti, kteří služeb této taxislužby využívají pravidelně a v jedné transakci zaplatí za více cest. Také proto přesahuje průměrná výše transakce částku 3500 korun.

MUDr. David HepnarJedním z prvních podnikatelů zapojených do pilotního projektu mobilního platebního terminálu O2 je zubní lékař MUDr. David Hepnar z Brna. „Napřed jsem se svých klientů na webu ptal, jestli o platby kartou za ošetření mají zájem. Odezva byla velmi pozitivní a dnes už si to bez karet neumím představit,“ vysvětluje, jak se do projektu zapojil. Zhruba někde u částky kolem 500 korun už pacienti dávají přednost platbě kartou. „Platební kartu má dnes v podstatě každý. Za více než půl roku tu byli pouze dva pacienti, kteří kartu nemají. Překvapilo mě, že i starší pacienti kartou bez obav platí,“ upřesňuje David Hepnar. Ten si pochvaluje i terminál a zejména jeho jednoduché používání.

 

Zkušební provoz potvrzuje nárůst tržeb 
mPO2S tlačítkoMobilní platební terminál (mPO2S) nabídl operátor O2 v listopadu 2013 ve zkušebním provozu a nyní ji využívá několik desítek obchodníků a drobných podnikatelů. Potřebné zařízení – mobilní platební terminál – získali do testovacího provozu zdarma a mohou jej na konci odkoupit za 3999 Kč, pak už jim jen stačilo nahrát aplikaci mPO2S do chytrého telefonu (Android či iOS). Za používání služby se platí pouze transakční poplatek ve výši 2,79 procenta. „Počítali jsme s tím, že se průměrná transakce bude pohybovat mezi 300 až 400 korunami, ale nyní nám čísla ukazují, že to je zhruba dvojnásobek, tedy přes 700 korun,“ doplňuje Josef Puczok, Businness Development Manager NFC & Financial Services, který má projekt mPO2S na starosti.

Aplikace už i pro Apple zařízení
V rámci pilotního projektu se skrze mobilní platební terminály realizuje v průměru 12 transakcí měsíčně. Průzkum mezi účastníky testovacího provozu ukazuje, že se jim tržby díky akceptaci platebních karet zvýšily o 20 až 50 procent. „Od dubna už máme také aplikaci mPO2S pro operační systém iOS, takže náš terminál mohou obchodníci provozovat i z přístroje iPhone či iPad,“ dodává Josef Puczok.

Další informace najdete na stránce mPO2S a v našem říjnovém článku.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru