Máte v kapse výkonového siláka nebo supersiláka?

Už jste si zkusili ověřit, jakým výkonem disponuje váš smartphone nebo tablet? Nic vás to stát nebude, potřebný test – anglicky benchmark – si zdarma stáhnete z aplikačního portálu.

Ověřený výkon chytrého telefonu nebo tabletu asi není tou nejdůležitější věcí, bez které byste nedokázali žít. Ale proč ne, můžete se výkonem svého přístroje pochlubit známým, nebo si alespoň ověříte, že se váš přístroj hodí i na ty nejnáročnější mobilní hry.

Asi nejuniverzálnějším nástrojem na měření výkonu smartphonů a tabletů bez ohledu na platformu je aplikace 3D Mark. Ta porovnává výkon Androidů, iPhonů i iPadů a přístrojů s mobilními Windows.

Aplikaci najdete na aplikačních portálech zdarma. Je poměrně malá, ale po instalaci vyžaduje doinstalování samotného testu. Na výběr jsou tři (podle typu přístroje) a hlavně podle rozlišení displeje. 3D Mark totiž primárně měří schopnost přístrojů vykreslovat 3D grafiku. Testy se jmenují Ice Storm, Ice Storm Extreme a Ice Storm Unlimited. Aplikace vám sama doporučí, který z testů se hodí pro váš přístroj.

My jsme testovali nový Samsung Galaxy S5. Ten patří mezi výkonné smartphony, takže jsme spouštěli verzi Unlimited. Samotný test trvá několik minut, kdy si na displeji můžete prohlížet zajímavé 3D animace. Následuje výsledek včetně porovnání s dalšími přístroji.

Výsledek nemusí vždy odpovídat maximu pro daný přístroj. Zkuste proto test opakovat a vypněte při něm všechny běžící procesy. V aplikaci 3D Mark dále najdete kompletní tabulku všech měřených přístrojů. Výsledky můžete sdílet s přáteli a nakonec si můžete ověřit kompletní specifikaci vašeho přístroje.

Další aplikací, která pořádně proklepne váš smartphone s Androidem, je Antutu test. Patří mezi nejoblíbenější a výsledky z ní uvádí většina recenzentů. Aktuální verze nese označení 4 a je opět zdarma ke stažení v aplikačním obchodě.

Po nainstalování už není potřeba stahovat samotný test jako u 3D Marku, můžete hned ověřovat výkon vašeho přístroje. Test opět chvíli trvá, má několik částí a výsledkem je celková bodová hodnota výkonu vašeho telefonu.

Stejně jako v 3D Mark si můžete v aplikaci ověřit výbavu telefonu, výsledky můžete sdílet a v tabulce si ověříte, jak na tom je váš telefon ve srovnání s konkurencí.

A jak jsme dopadli se Samsungem Galaxy S5? Jedním slovem výborně, je to opravdu jeden z nejvýkonnějších smartphonů na trhu. Máme supersiláka.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru