Umíte slovíčka a počítat do 2048?

Ne, do školy vás posílat nechceme. I když počty i cit pro jazyk se vám tentokrát budou velmi hodit. Konkrétně u dvou aktuálních herních hitů, které si můžete stáhnout do mobilu.

Pix Words (pro Android i iOS) je aktuální megahit. Jednoduchá hra se slovy okupuje první příčky aplikačních portálů. Samozřejmě hra existuje v české verzi, jinak by si u nás takový úspěch nevydobyla. Pokud se na to ale cítíte, můžete hrát v mnoha dalších jazycích. Je to pouze na vás a vašich schopnostech.

Princip hry je triviální, stejně jako grafika a ovládání. Návodu netřeba, hra vás ihned převede do první úrovně. Na obrazovce uvidíte čtyři propojená políčka pro slova, zhruba jako v křížovce nebo jako v oblíbené hře Scrabble. Kliknutím na jedno políčko, jedno či vertikální či horizontální, se vám dole na displeji zobrazí písmenka, která do políčka můžete dosadit.

V seznamu je ale víc písmen, než se do políčka vejde. A co hádáte? To je jednoduché, hádáte, co je na obrázku v pravé části obrazovky. Ten si můžete samozřejmě kliknutím zvětšit. Někdy je to snadné, někdy je obrázek hodně ilustrativní. Pokud nebudete vědět, můžete kliknout na tlačítko nápovědy. Poradí vám první písmeno slova, náhodné písmeno, nebo vám ubere nepotřebná písmenka z nabídky.

Jenže nápověda není zadarmo. První písmeno stojí devadesát bodů, náhodné šedesát, což je opravdu hodně. Za každé slovo totiž dostanete jeden bod. Na začátku hry sice dostanete 100 bodů, ale to stačí prakticky na jedinou nápovědu, která často příliš nepomůže. Body si můžete kupovat. Za 350 bodů zaplatíte 20 korun, za 10 000 bodů dáte 425 korun. Nějaké drobné body dostanete zdarma za lajknutí na Facebooku nebo za přihlášení do vybraných služeb. Opět to ale není mnoho.

Pokud se vám za nápovědu nechce platit (že ji občas ale budete potřebovat), můžete zkusit seznam 1 500 obrázků na tomto serveru. Nejsou tam rozhodně všechny, nějakou pomoc tam však najdete určitě. O popularitě hry svědčí množství dalších aplikací, které mají pomáhat s nápovědou.

A nebo si můžete prohlédnou fanouškovský velmi podrobný návod:

Nedostatky hry? Některá slova nejsou napsána korektně, platí to hlavně u písmen s diakritikou. Ale to je spíš drobnost. Některé obrázky jsou hodně ilustrativní a někdy padne jen anglický výraz pro danou věc. Zkuste se potrápit, není to špatná hra, jen je občas dost těžká.

Druhá hříčka je naopak triviální. Hra 2048 (pro Android i iOS) představuje šestnáct políček na displeji (existují i další varianty hry, najdete je na aplikačních portálech). Na počátku najdete ve dvou políčkách čísla, obvykle dvě dvojky nebo dvojku a čtyřku, výjimečně dvě čtyřky. Tahem jakýmkoliv směrem posouváte čísla po displeji a s každým tahem jedno další číslo na displeji přibude.

Úkolem hry je posunout dvě shodná čísla k sobě a tím je sečíst. Tedy 2+2, 4+4, 8+8, 16+16 a tak dále. Sečtená čísla zase musíte posunout k sobě a spojit je. Vrcholem je, když se dostanete na číslo 2048, jak se jmenuje samotná hra. Není to snadné, tím, že vám s každým tahem přibude jedno políčko, tak se musíte hodně otáčet. O čas v této hře nejde, nenabízí ani žádný jiný režim.

A opět velmi detailní návod, jak se dobrat čísla 2048:

Přesto je velmi zábavná, strávili jsme s ní nejednu volnou chvilku a k nejvyššímu číslu jsme se dostali jen jednou. Jen jednou za hru můžete vzít tah zpět a výsledky můžete sdílet s ostatními. Výhodou je, že obvyklá reklama se zobrazuje jen mezi hrami a přes celý displej. Dáváme palec nahoru!

A samozřejmě, obě hry jsou zdarma!

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru