Konečně krásné chytré hodinky. Motorola je začne prodávat v létě

Google představil novou platformu pro nositelnou elektroniku, což jsou třeba hodinky,  přívěsky nebo podobné přístroje, které spolupracují s chytrými telefony. Platforma se jmenuje Android Wear a první kousky hodinek ukázalo LG a Motorola.

Vedle těchto dvou značek bude Google spolupracovat i s dalšími výrobci. Ať už půjde o mobily (Samsung a HTC) nebo o hodinářské firmy (např. Fossil). V případě hodinek budou potřeba speciální aplikace, na kterých už vývojáři pracují.


Základním hlasovým povelem bude Ok Google. Na ten hodinky zareagují a odpoví vám na základní dotazy třeba o počasí nebo o dopravě. Stejný povel umožní i diktování zpráv, zpočátku však pouze v některých jazycích. Přes Ok Google bude samozřejmě také možné vytočit hovor. S hodinkami zkrátka budete moci nechat mobil v kapse.

Na hodinkách si přečtete i SMS, e-maily, statusy ze sociálních sítí nebo nejnovější zprávy. Vše bude uzpůsobeno pro malý displej, takže se nemusíte bát, že byste museli luštit drobná písmenka. Displej bude dotykový, ovládání by tedy nemělo způsobovat nějaké zásadnější problémy. Hodinky si jistě zamilujete i v případě, že se budete chtít pustit do nějakého sportu. Spočítají například spotřebované kalorie, změří uběhnutou vzdálenost a vše pošlou do aplikace v mobilu.

Vedle samotné platformy se vytáhli i výrobci hodinek. Zatím jen dva, ale především koncept Motoroly ukazuje, že chytré hodinky mohou být zároveň velmi elegantní. Motorola vsadila na kulatý ciferník, tedy přesněji řečeno displej, který ale v základním stavu zobrazuje elegantní analogové hodinky. Nepřekvapí, že kulatý tvar souzní i se jménem, hodinky se jmenují Moto 360. Displej je samozřejmě barevný a v případě aplikací umí zobrazit všechny důležité informace.

Koncept LG už není tak elegantní jako ten od Motoroly. Obvyklý obdélníkový „digitálkový“ tvar je podobný jako u hodinek Gear od Samsungu. LG svůj model pojmenovalo G Watch a už nyní známe některé parametry. Displej má úhlopříčku 1,65 palce a rozlišení 280 na 280 pixelů. Do paměti se pak vejde 4 GB dat.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru