Fenomén Flappy Bird. Autor hru stáhl na vrcholu popularity

Jednoduchá mobilní hra Flappy Bird získala v posledních dnech pozornost i těch největších médií. Překvapivě úspěšný titul, který ve chvílích největší slávy vydělával na reklamě asi milion korun denně, se rozhodl autor stáhnout z marketů a dále jej nenabízet.

Hra Flappy Bird budila pozornost i bez kontroverzního kroku jejího autora. Přitom jde o nesmírně obtížný titul s jednoduchou grafikou z osmibitových počítačů. Jenže právě vysoká obtížnost hry, ve které jednoduchým ťukáním do displeje ovládáte let ptáčka, se stala pro mnohé hráče velkou výzvou. A paradoxně tak stála u konce této hry.

 

 

 

 

Právě velká popularita hry totiž stála za tím, že její autor, Nguyen Ha Dong z Hanoje, se rozhodl hru stáhnout z aplikačních obchodů Google Play a Apple App Store. S předstihem tento záměr oznámil v sobotu 8. února na svém twitterovém účtu. Nejprve napsal, že hru sice může považovat za úspěch, ale zároveň mu ničí jeho poklidný život, takže ji nenávidí. Byl totiž zaplaven žádostmi o vylepšení hry, nabídkami na odkup práv k aplikaci a další spoustou vzkazů. A tak ve stejný den napsal, že během 22 hodin hru stáhne. A také se tak stalo.

 

 

 

Hledání důvodů

Flappy_Bird_03Prakticky v tu chvíli se na Twitteru odmlčel. Ještě upřesnil, že stažení hry nesouvisí s jakýmikoli právními otázkami, že hru neprodá a že se nadále hodlá věnovat vývoji her. Veřejnost i média přesto spekulovala, co autora ke stažení takového zlatého dolu vedlo.

Hovořilo se například právě o možných žalobách na autora a to prý kvůli tomu, že hra byla kopií jiných podobných titulů nebo že grafické prvky i zvuky, které používá, příliš připomínají legendární sérii Super Mario.

V exkluzivním rozhovoru pro magazín Forbes nakonec autor prozradil, že za stažením hry stojí to, že se stala pro mnoho hráčů návykovou. „Hra byla určena k hraní pár minut, když jste si chtěli odpočinout,“ vysvětluje v interview. Jenže se podle něj stala návykovou a mnozí hráči u ní trávili příliš mnoho času. Důvodem ke stažení ovšem byl podle redaktorů magazínu i stres, který na  něj silně dolehl. Podle jeho vlastních slov mu hra nedávala spát.

 

Jak hrají skuteční Flappy borci

V naší redakci se nám nepodařilo překonat hranici pátého sloupu a i tenhle „osobák“ nás stál nervy a pár zoufalých úderů do stolu. Trénink ale dělá mistra, jak ukazuje například tohle video se skóre 90. Mimochodem, na YouTube ho vidělo přes 3 miliony lidí.

 

Další video, které prostě musíte vidět, je snaha legendárního gamera Francise tuhle hru zdolat. Nešlo mu to. Stejně jako každému, kdo s hrou začínal. Jak si při tom stály jeho nervy, posuďte sami.

 

Netřeba zoufat

Flappy_Bird_02Celá situace přitáhla ke hře ohromnou pozornost a také samozřejmě přinesla nápady, jak na zrušení hry vydělat. Okamžitě se začaly objevovat klony aplikace, mezi kterými můžeme jmenovat například tituly Clumsy Bird, Flappy Fish, Flappy Angry Bird, Flappy Jellyfish, Flappy Octopus, Ironpants a mnoho dalších. Flappyho je navíc možné hrát i online.

Na řadu narychlo připravených titulů od neznámých vývojářů je ovšem nutné si dát především v případě obchodu Play Store pozor – mohou obsahovat škodlivý kód a v podstatě tak být virem.

Na aukčních portálech se také okamžitě objevily k prodeji mobilní telefony s nainstalovanou hrou. Cena jednoho iPhonu se na portálu eBay přehoupla přes absurdní 2 000 000 korun, aukce však byla nakonec zrušena.

I tak je nabídka telefonů s předinstalovanou hrou široká a ceny často nesmyslně přemrštěné. Obzvláště když uvážíme fakt, že pro operační systém Android stále existuje možnost sehnat původní apk soubor se hrou a tu nainstalovat ručně, stačí trochu googlit.

 Flappy vládne sociálním sítím

Současně s povykem kolem hry samotné se na sociálních sítích rozjela vlna hecování se o nejlepší skóre a samozřejmě také spousta vtípků, které si utahovaly jak ze hry samotné, tak z aktuálního dění kolem.


 

 

A to je vše přátelé.
 

Flappy-Bird-Game-Over

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru