Chraňte svůj mobil před šmejdem z internetu

Včera jsme při příležitosti mezinárodního Dne datové bezpečnosti zveřejnili článek o tom, jak jsou chráněna vaše data v O2. Dnes je na řadě zabezpečení vašich chytrých telefonů. I to má totiž své prověřené postupy a zásady. 

Prvním krokem je nastavení vašeho PIN čísla nebo hesla. Uzamknete tak SIM kartu i telefon a případnému zloději postavíte do cesty zásadní překážku. Rovněž nepodceňujte aktualizace vašeho operačního systému. Stejně jako na běžných PC totiž obsahují bezpečnostní záplaty, které reagují na aktuální nebezpečí. Nezapomínejte však, že aktualizace je zcela bezpečná pouze z oficiálních a ověřených zdrojů.

Pokud máte tu možnost, zálohujte si data. K sobě na počítač nebo na cloudová úložiště. Jedním ze známých programů pro zálohu vašich dat je Helium. S ním můžete zálohovat data z telefonu, kam se vám zlíbí. Do PC, na paměťovou kartu i do cloudu. Můžete si ukládat data i celou aplikaci včetně jejího nastavení. V případě že nemáte root telefonu, je nezbytné ho připojit k počítači. Základní verze je zdarma, po koupi plné verze získáte i zmiňované cloudové služby.

Nedejte virům šanci

Nyní si řekneme fakt, který se některým uživatelům smartphonů nebude líbit. Operační systém Android platí za svoji relativní otevřenost daň v podobě větší pravděpodobnosti napadení. Windows Phone, Blackberry OS a iOS jsou relativně uzavřené systémy a vyrobit pro ně jakýkoliv škodlivý program je logicky náročnější.

Myslíte si, že antivir nepotřebujete a vaše data jsou v bezpečí? Stránky s nahými dívkami (nebo muži) nenavštěvujete a mobilní hazard přeci neprovozujete. Často ale stačí stažení neprověřené aplikace. Cíle pirátů bývají různé – od častějšího zobrazování mobilních reklam až po údaje k vašemu mobilnímu bankovnictví.

Prověřeným mobilním antivirem je například ESET Mobile Security & Antivirus. Je určen pro Android 2.2 a vyšší. Dokáže zachytit drtivé množství virů při minimální zátěži systému a všechny aplikace jsou testovány v přítomném čase na přítomnost malware. V rámci ochrany proti krádeži telefonu dokážete vzdáleně vyhledat a uzamknout telefon, případně zloděje vyděsit spuštěním hlasitého alarmu. Samozřejmostí je celkové monitorování vašeho zařízení. Prvních 30 dní je zdarma, plnohodnotná roční licence je zpoplatněna.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru