Lyžovat na hory na slepo? Se smartphonem už nikdy

Když už jste na horách, tak to máte jednoduché. Kouknete z okna a hned víte, jestli má cenu škrábat se na svah. Jenže pokud sedíte doma a teprve se na hory chystáte, může být situace úplně jiná. Venku nemusí být ani vločka, přitom na horách se vesele lyžuje. Jenže na kterých? A pojedou všechny vleky? Poradíme vám, jak vše potřebné zjistíte téměř okamžitě.

Takže si připravte lyžáky, navoskujte lyže a vezměte do ruky smartphone (s Androidem). A hned pojďme do obchodu s aplikacemi. Výběr je docela široký, nám se nejvíce líbí následující aplikace. Takže do vyhledávání zadejte iSKI, Ski info a Lyžování infoČesko. Všechny tři jsou zdarma.

První z nich, iSKI (podrobnosti najdete zde), je mezinárodní aplikace, a byť je česky, překlad poněkud drhne a občas jsou některé informace nepřeložené. Aplikace je také poměrně nepřehledná, část funkcí patří k uživatelskému profilu a zaznamenávání vlastních lyžařských úspěchů. Když ale přepneme na záložku Lyžařské areály (nebo na tlačítko radar na úvodní obrazovce), tak se dostaneme do přehledu snad všech tuzemských lyžařských areálů.

Zde už na nás čeká maximální porce informací. Zobrazena je vzdálenost od naší současné polohy, aktuální počasí, sněhová pokrývka a počet vleků v provozu. Po rozkliknutí detailu střediska se dozvíme, které vleky jsou v provozu, jaké jsou v areálu sjezdovky, k dispozici je mapa a také on-line webkamery. Takže si hned můžeme prohlédnout, jak to na sjezdovce vypadá. Aplikace má i doplňující údaje a odkaz na navigaci, která nás na hory dovede. iSKI je informačně obsáhlá aplikace, jen poněkud přeplácaná, takže od nás dostává dvojku.

Aplikace Ski info (podrobnosti najdete zde) umí skoro to samé jako předchozí, jen je graficky jednodušší a o to přehlednější. Na základní obrazovce je seznam všech českých zimních středisek, které se řadí podle abecedy a nebo podle vzdálenosti od naší aktuální polohy. Po rozkliknutí detailu se opět dozvíme základní podrobnosti: počet funkčních vleků, počasí, sněhovou pokrývku a podobně.

Dále jsou opět k dispozici mapy areálu, webkamery, adresa a kontakty včetně internetových stránek a pak kompletní detaily o vlecích, sjezdovkách, ale i běžeckých tratích nebo o aktuálních událostech. Vše je jednoduché a přehledné. Chybí jen přímý odkaz na navigaci, přímo aplikace nabídne jen mapu. Aplikaci dáváme solidní dvojku.

Třetí naše dnešní aplikace Lyžování infoČesko (podrobnosti najdete zde) nás přivítá reklamami na partnery. Na hlavní stránce je tentokrát seznam oblastí, nikoliv všech středisek. Řazení je buď abecední, nebo podle aktuální vzdálenosti. Po rozkliknutí se dostaneme na přehled všech středisek ve vybrané oblasti.

Celkově docela pěkná aplikace má ale jeden zásadní problém. Počet zobrazovaných areálů je omezený, kompletní přehled je jen u Beskyd. Pokud ale máte namířeno právě tam, pak budete spokojeni. Opět jsou k dispozici všechny základní informace, navíc pak velmi detailně pomocí piktogramů zobrazené informace o jednotlivých vlecích, sjezdovkách a také detailně o běžeckých tratích. Škoda, kdyby v aplikaci byly všechny české a moravské areály, tak by od nás dostala jedničku, takhle to je za 3.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru